• Početna>
  • Vesti>

Izveštaj o radu lokalne samouprave i bezbednosnoj situaciji predstavljen na tridesetom zasedanju SO Severna Mitrovica

Na tridesedom redovnom zasedanju Skupštine opštine Severna Mitrovica predstavljen je izveštaj o angažovanju lokalne samouprave tokom pandemije korona virusa kao i izveštaj komandira policijske stanice Severna Mitrovica o bezbednosnoj situaciji u opštini.

Sednici je prisustvovalo 15 od ukupno 19 odbornika.

Komandir policijske stanice Mitrovica Sever Đorđe Karamarković je odbornicima predstavio izveštaj o bezbednosnoj situaciji i istakao da je od marta meseca, Kosovska policija angažovana na sprovođenju svih antikovid mera i odluka, koje su donete u cilju suzbijanja pandemije korona virusa.

„U pomenutom periodu je registrovano 258 slučajeva, obzirom da je aktivnost Kosovske policije uslovljena zdravstvenom situacijom koja se odražava i na stopu kriminala. Mogu da naglasim da je krivično delo – nasilje u porodici u porastu, u odnosu na prethodnu godinu i da je do sada registrovano 39 slučajeva. Zabeležena su i 34 slučaja nanošenja lakših telesnih povreda, dok su sva ostala dela u opadanju.“ rekao je Karamarković.

Krivično delo, koje je prema rečima Karamarkovića aktuelno ove godine je nepostupanje po zdravstvenim merama u toku pandemije, a do avgusta meseca je registrovano 30 ovakvih slučajeva.

„Od avgusta meseca, od kada je policija dobila ovašćenje da se aktivno uključi u borbi protiv Kovid 19, izrečeno je 988 kazni, uglavnom građanima koji nisu poštovali propisane mere zaštite a u taj broj su uračunate i prekršajne kazne zbog ostalih prekršaja.“ navodi Karamarković.   

Karamarković ističe da procenat rasvetljavanja krivičnih dela u ovoj godini iznosi 67%, što je na nivou procenta prethodne godine.

„U poslednjih mesec i po dana, angažovani smo i na regulaciji saobraćaja u gradu, a naročito u prometnim ulicama, gde postupamo na kažnjavanju vozača zbog nepropisno parkiranih vozila. Tako da je u poslednjih mesec i po dana izrečeno 264 kazni zbog nepropisno parkiranih vozila.“ rekao je Karamarković.

Izveštaj lokalne samouprave o angažovanju za vreme pandemije Kovid 19 predstavila je zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić koja je poručila da je Krizni štab kao i rukovodstvo opštine aktivan svakog dana i da svakodnevno dobija informacije o broju novoobolelih i izlečenih pacijenata.

„Ono što smo mi kao lokalna samouprava mogli da uradimo u ovoj priči jeste da budemo na visini zadatka i pomognemo onima koji su u prvoj liniji borbe, kada je u pitanju pandemija Kovid 19, a to se odnosi na zdravstvene radnike, Kliničko bolnički centar i Dom zdravlja u opštini Severna Mitrovica. Sem toga, naši napori su se sastojali da pomognemo i obrazovnim institucijama, kako bismo obezbedili bezbedne uslove za rad dece i prosvetnih radnika, koji rade u okviru svih ovih institucija. Sa druge strane, opštinsko osoblje je bilo na visini zadatka, iako su radili sa znatno umanjenim kapacitetom službenika. Nijednog momenta nijedan građanin nije ostao uskraćen za opštinsku uslugu, ukoliko je to zahtevano.“ rekla je Hodžić.

Opština Severna Mitrovica je od početka pandemije Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica kao i Domu zdravlja, dostavila ukupno 250.000 zaštitnih maski, 2.600 zaštitnih kombinezona, 13.700 pakovanja rukavica, 2.750 pakovanja sredstava za dezinfekciju ruku, 700 komada zaštitnih vizira, 60.000 pari kaljača i 2.000 pakovanja sredstava za dezinfekciju poda.

„U narednim danima očekujemo da budemo aktivni na ulicama našeg grada, gde ćemo pomoći svim preduzetnicima koji funkcionišu na teritoriji opštine Severna Mitrovica, što je vid podrške Ministarstva lokalne samouprave.“ ističe Hodžić.

Načelnica infektivnog odeljenja u KBC Kosovska Mitrovica Danica Radomirović je odbornike upoznala sa trenutnom epidemiološkom situacijom i tom prilikom istakla da ona nije na zavidnom nivou, jer se svakodnevno beleži veliki broj novoobolelih, sa težom kliničkom slikom.

„U periodu od marta meseca do danas, mi smo ukupno testirali 11.158 osoba od čega je ukupno pozitivno 3.163 pacijenata. Od tog broja, veliki deo je prošao sa vrlo lakom kliničkom slikom, međutim 850 ljudi je prošlo kroz infektivno odeljenje kao i odeljenje Kovid bolnice, gde su hospitalizovani i zadržani na bolničko lečenje. Dobar deo obolelih se izlečio ali nažalost imamo i smrtnih ishoda, 68 osoba je izgubilo bitku sa Kovid infekcijom, od kojih je i naša koleginica, transfuziolog, koja je takođe izgubila bitku sa korona virusom.“ navodi Radomirović.

Načelnica infektivnog odeljenja ističe da je 140 zdravstvenih radnika obolelo i da taj broj stalno raste i da od svih nas zavisi kada će krivulja preći u silaznu putanju.

Ona je građanima uputila apel da se pridržavaju propisanih mera i budu savesni.

„Sa ovog mesta želim da uputim apel, da je krajnje vreme da se uozbiljimo, da budemo savesni prema sebi a zatim i prema ostalima, da vodimo računa, da se pridržavamo svih protivepidemijskih mera, da se, za jedno vreme, okanimo skupova jer to donosi samo štetu.“ kazala je Radomirović.

„Veliku pomoć smo imali, ne samo zdravstvenih radnika već i nezdravstvenih. Tako da u našem centru imamo veliku pomoć tehničkog osoblja u svakodnenvom nošenju boca kiseonika. Ogromne količine kiseonika se troše, jer je to jedini lek za pacijente koji su ugroženi. Nama je pomoć pružena i od strane pojedinaca kao i od strane opštine Severna Mitrovica.“ dodaje ona.

Odbornici su pohvalili rad zdravstvenih radnika tokom pandemije kao i rad Javnog komunalnog preduzeća „Standard“ , koje je bilo angažovano na dezinfekciji i deratizaciji ulica u našem gradu.

Govoreći o problemu vodosnabdevanja opštine Severna Mitrovica, zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić je kazala da je problem i dalje tu i da je sa njim upoznata Priština kao i međunarodna zajednica.

„Tačno je da smo imali jedan zajednički sastanak, između rukovodstva opštine Severna Mitrovica i rukovodstva vodovoda iz Južne Mitrovice. Mi smo praktično ponovili sve detalje tog problema, koji se svodi na činjenicu da građani na severu Kosova dobijaju vodu a da tu vodu ne plaćaju. Vodovod kao firma se nalazi u problemu da funkcioniše zato što imaju velike gubitke koji se dešavaju upravo zbog neplaćanja. Mi smo pogledali naš budžet, s obzirom da je kraj godine, i utvrdili da u kategoriji komunalija imamo sredstva koja su dodeljena od strane Prištine a da mi ta sredstva u toj kategoriji nismo tražili. Ta suma novca je nama kao opštini nametnuta i mi ta sredstva možemo da koristimo isključivo u ove svrhe, obzirom da su ta sredstva u visini od 44.005 evra ostala kao višak. Mi smo doneli odluku, da kao znak dobre volje prema vodovodu i da pokažemo da mi jesmo voljni da sarađujemo, ali da nismo u mogućnosti kada nemamo sredstava, ili da sa druge strane građani jesu zainteresovani da plaćaju za svoje usluge, ali obzirom da nije napravljen sistem kome da plate i kako da plate, jer građani ne dobijaju račune na kraju meseca da plate.” rekla je Hodžić.

Ona dodaje da postoji tehnički problem, o kojem se takođe razgovaralo na sastanku.

“Postoji veliki tehnički problem, o čemu smo takođe razgovarali. Ta odluka da mi kao opština Severna Mitrovica platimo deo duga, na ime potrošnje vode koju koriste naše institucije, da jedan deo od tog duga mi isplatimo i istog momenta smo dobili vodu. Cilj sastanka je bio da se objasni da se nalazimo u periodu kada vlada korona virus, kada je broj novoobolelih sve veći, jer je u borbi protiv Kovida jako bitna higijena. Ako naši lekari nisu u stanju da operu ruke, to je kršenje osnovnog ljudskog prava, sa čim je upoznata centralna vlast u Prištini kao i međunarodna zajednica. Žalosno je da svaki put mi pokrećemo ovu temu kada nam isključe vodu. Moramo da nađemo neko konkretno rešenje, tako da problem i dalje stoji i još je veći nego što je bio juče. Nismo došli do bilo kakvog dogovora, nema rešenja jer sa ovim moraju da se pozabave centralne vlasti.“ istakla je Hodžić.

Na sednici je predložena i intenzivnija kontrola pacijenata koji u karantinu i na kućnom lečenju, a poručeno je da će se predlog izneti opštinskom Kriznom štabu sledeće nedelje.

Trideseta redovna sednica SO Severna Mitrovica održana je u zgradi opštine Severna Mitrovica uz poštovanje svih antikovid mera.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još