• Početna>
  • Vesti>

Hoti najavio – odluka o novim „prazničnim merama“ do petka

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, najavio je danas da će u petak biti saopšteno koje će nove mere u borbi protiv pandemije koronavirusa biti uvedene, a povodom predstojećih praznika.

Hoti se danas sastao sa predstavnicima privrednih komora, nakon čega je na konferenciji za štampu saopštio da će nove antikovid mere najverovatnije važiti do kraja godine, prenosi Gazeta Express.

O ovakvim merama se razgovara još od kraja prošle nedelje.

„Razgovamo o njima već 3-4 dana, danas smo imali ovu raspravu i nastavićemo večeras, nadamo se da ćemo do petka zaključiti raspravu“, izjavio je Hoti, uz naznaku da će tada o merama biti obavešteni i građani.

Hoti je ujedno potvrdio da se razgovara i o merama koje bi se, u slučaju da se usvoje, odnosile na dijasporu.

„Raspravljamo o njima na osnovu preporuka stručnjaka, međunarodnih organizacija i gledajući na iskustva drugih zemalja. Ne mogu sada da kažem koje će konkretno mere biti preduzete povodom dolaska i odlaska građana iz dijaspore“.

Ujedno je poručio da će se ubrzo sastati i sa zdravstvenim sektorom kako bi se detaljno razmotrili predlozi mera.

Hoti je na današnjoj konferenciji ocenio da su mere koje su na snazi, a koje su usvojene 11. novembra i odnose se između ostalog na kategorizaciju opština po zonama, dale zadovoljavajući efekat, te da se situacija stabilizuje.

Sa druge strane, kaže da ne očekuje da će se epidemiološka situacija uskoro poboljšati, te da Kosovo mora da bude spremno na sve.

I dok Hoti najavljuje nove mere, RKT2 prenosi izjavu portparola kosovskog ministarstva zdravlja, Faika Hotija, da one za sada nisu neophodne, već da bi trebalo da se poštuju mere koje su na snazi.

„Važno je da ljudi poštuju mere koje su na snazi i da utičemo na razvoj situacije oko korona virusa. Svake nedelje imamo nove analize epidemiološke situacije i na osnovu brojki o novim slučajevima videćemo da li ćemo predložiti nove mere, a za sada ostaju na snazi mere koje su preduzete ranije, za Novu godinu videćemo kasnije”, izjavio je Hoti.

U iščekivanju novih mera koje su najavljene još krajem prošlog meseca, pojedini prištinski mediji preneli su nezvanične navode – da je Savetodavni odbor za upravljanje pandemijom preporučio kosovskoj vladi da od 23. decembra do 3. januara policijski čas počinje od 22:00 u svim opštinama, tj. da se ukine kategorizacija opština po zonama.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još