• Početna>
  • Vesti>

Selaković: Podrška Rusije je od velikog značaja za zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković zahvalio je danas Rusiji i ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu na principijelom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na tome što u međunarodnoj političkoj areni uvek dižu glas, kako bi sačuvali interese Srbije, prenosi Tanjug.

Selaković je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Lavrovom, zahvalio Rusiji i na tome što se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija redovno podnosi izveštaj o Kosovu i što se poštuje Rezoluciju 1244.

Šef srpske diplomatije istakao je da Rusija brani srpske interese i u drugim međunarodnim i evropskim ogranizacijama u kojima je Srbija članica.

Naglasio je da je ruska podrška od velikog značaja za zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu, imovine SPC, ali i korišćenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

“U otvorenom i sadržajnom razgovoru bili smo u prilici da razmenimo mišljenja po pitanju važnih međunarodnih pozicija, sa kojima delimo isto gledište, kao i da potpišemo Plan konsultacija između dva ministarstva u predstojećem periodu”, rekao je Selaković.

Selaković je istakao da je bilateralna saradnja Srbije i Rusije na visokom nivou i da je veliki broj oblasti u kojima ta saradnja postoji i koja se razvija, dodajći da je posebno “pogonsko gorivo” dobila posetom ruskog predsednika Vladimira Putina prošle godine u januaru.

Naglasio je da su odnosi Srbije i Rusije prijateljski i istakao da, ako je Spomen groblje oslobodiocima Beogrda i sva groblja Crvenoarmejaca i boraca simol zajedničke borbe protiv najvećeg zla – nacizma i fašizma, onda je, ističe Selaković, Hram Svetog Save simbol današnjeg prijateljstva i bratstva, kao i putokaz za saradnju u budućnosti.

Ruskom kolegi Lavrovu, još jednom je poželeo dobrodošlicu u Beograd i poručio mu je da se u Srbiji oseća kao kod svoje kuće.

“Ovde ste uvek dobrodošli”, rekao je Selaković Lavrovu.

Izvor i foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još