• Početna>
  • Vesti>

Server: Znam da Srbi ne vole Olbrajt, ali će ona biti uključena u dijalog

Danijel Server sa Univerziteta “Džons Hopkins” rekao je za N1 da “Amerikanci i Evropljani moraju zajedno da rade po pitanju Beograda i Prištine”, jer se, dodaje, pokazalo da ni jedni ni drugi ne mogu sami da reše problem.

Izjavio je i da će nekadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt biti uključena u tu temu, jer “poznaje teren i govori srpski”.

Prošle nedelje u Predstavničkom domu kongresa u Vašingtonu održana je sednica na kojoj je bilo reči i o Srbiji. Ta sednica je u žižu javnosti dospela, između ostalog, jer je na njoj učestvovala i Medlin Olbrajt, nekadašnja državna sekretarka.

Učesnici, među kojima i Danijel Server poručili su da Srbija mora da prizna Kosovo, a da Priština treba da postane članica UN.

Server kaže da mu je jasno da zbog tih stavova nije dobrodošao u Beograd i dodaje da je to zbog toga što se srpska vlast okrenula Moskvi i Pekingu.

“Mislim da Amerikanci i Evropljani moraju zajedno da rade po pitanju Beograda i Prištine. Ni jedni to ne mogu sami. Grenel je dokazao da ne može sam, a i Evropljani su. Ali, ako zajedno budu radili i imali zajedničku viziju, ne samo za Srbiju i Kosovo, već za region u celini, mislim da će to funkcionisati. To je prvi korak, to da Amerikanci i Evropljani moraju razgovarati jedni s drugima, čak i pre nego što razgovaraju sa Bosancima i Kosovarima i Srbima. To je to”, kazao je Server.

Kaže i da je bi EU trebalo da bude “domaćin dijaloga”.

Izvor: Kosovo online / N1

Comments

Pročitaj još