Lajčak će završiti mandat bez velikih pomaka

Briselski dijalog Srbije i Kosova, koji je obnovljen u julu ove godine, nakon 20 meseci prekida, pod ingerencijom Miroslava Lajčaka, specijalnog izvestioca ovih pregovora Evropske unije, neće tokom njegovog mandata doneti bitne pomake, iako će se pomeriti sa „mrtve“ tačke, slažu se sagovornici Danasa iz Beograda i Prištine.

Prema rečima Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku, dijalog Srbije i Kosova vraća se polako u normalne vode.

– Dijalog se vraća u fazu postepenog normalizovanja odnosa. To je velika promena u odnosu na „kaubojski“ pristup administracije Donalda Trampa, koji, naravno, nije ni bio namenjen Srbiji i Kosovu, koliko predizbornim potrebama populističkog predsednika SAD – kaže Dragan Popović za Danas.

Prema njegovim rečima, sada Evropska unija preuzima ponovo vodeću ulogu i u tome će joj nova američka administracija sigurno biti partner.

– Ponovo uspostavljanje saglasja i koordinacije između Vašingtona i Brisela (Berlina) znači i veći pritisak na pregovaračke strane da isporuče konkretne rezultate. Paradoksalno, to znači i sporiji razvoj situacije, jer ovako teško pitanje, kakvi su odnosi Srbije i Kosova, zahteva vreme i strpljenje – smatra sagovornik našeg lista.

Naravno, dodaje on, i pandemija kovida 19 usporiće sigurno pregovore ili ih bar malo izmestiti sa liste prioriteta.

– Sve u svemu, očekujem pomake u 2021, ali ne preterane i svakako ne postizanje obavezujućeg međunarodnog sporazuma, koji nas svakako čeka na kraju procesa – zaključuje Dragan Popović za Danas.

Fatmir Šeholi, politički analitičar iz Prištine, ističe za naš list da će biti veoma teško videti neki pomak u dijalogu u Briselu i u vreme dok je Miroslav Lajčak specijalni izvestilac za pregovore.

– Teško će biti videti pomake, s obzirom na to da su stavovi zvaničnog Beograda i zvanične Prištine dijametralno suprotni. Takođe, politička nestabilnost vlade Kosova, koja upućuje na to da su sve izvesniji vanredni parlamentarni izbori, čini da ova vlada Kosova veoma teško može da čini nekakav pomak u tom dijalogu – kaže Fatmir Šeholi za Danas.

U najboljem slučaju, dodaje on, i ako se ide na prevremene izbore na Kosovu, onda bi novu vladu imali tek u junu mesecu 2021. godine.

– Kako stvari stoje, Aljbin Kurti je neprikosnoveni pobednik tih izbora i jedino bi on mogao da to nosi na svojim plećima. A dijalog ali sa Kurtijem će Beogradu biti izuzetno težak, imajući u vidu da je on u više navrata najavio da Srbija jednom za sva vremena treba da se oslobodi Kosova jer nema šta da više traži na Kosovu. Kurti je čak najavio i tužbu za genocid protiv Srbije – zaključuje Fatmir Šeholi za Danas.

Izvor Danas

Comments

Pročitaj još