• Početna>
  • Vesti>

Elek: Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i Kancelariji za KiM imamo sve što je neophodno za lečenje pacijenata

U Zdravstvenom centru Kosovska Mitrovica trenutno je hospitalizovano je 170 pacijenata kod kojih je potvrđena  infekcija koronavirusom kovid 19. Prema rečima vd direktora KBC Kosovska Mitrovica Zlatana Eleka reč je o pacijentima koji imaju jednostranu ili obostranu upalu pluća.

Gostujući u Jutarnjem programu televizije Most, Elek je rekao da su u pitanju vrlo komplikovani pacijenti koji uz infekciju imaju i propratne bolesti.

„Svaki dan imamo sve veći broj obolelih i pozitivnih koji zahtevaju hospitalizaciju. Od zbrinutih pacijenata, njih 82 je na kiseoničkoj terapiji. I pored povećane potrošnje kiseonika, nema bojazni , imamo redovno  snabdevanje i kiseonikom i zaštinom opremomom, lekovima… tako da imamo sve što nam je neophodno . Hvala našem Ministarstvu zdravlja na svemu što čini za nas, kao i Kancelariji za Kosovo i Metohiju koja može poslužiti kao primer kako bi trebalo sarađivati sa zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji“, rekao je Elek.

U domovima zdravlja na severu Kosova i Metohije postoje kovid ambulante, a da ne bi došlo do preopterećenja zdravstvenog sistema dr Elek je uputio apel građanima da se pri pojavi prvih simptoma jave svom lekaru.

„Samostalnim lečenjem u kućnim uslovima, uz neadekvatnu terapiju može se dovesti do pojave komplikacija sa nesagledivim posledicama“, naglasio je Elek.

Dodao je da po prijemu, pacijentu se rade svi potrebni pregledi, analize, kao i PCR test i shodno rezultatu upućuje se u adekvatno odeljenje. Pacijenti sa težom kliničkom slikom zadržavaju se na stacionarnom lečenju dok se lakši pacijenti upućuju u samoizolaciju na 14 dana.

Prema njegovim rečima stotinak zdravstvenih radnika je obolelo od kovida 19, ali je u protekla dva meseca primljena su 42 lekara i 82 medicinske sestre, što je omogućilo nesmetan rad zdravstvenih ustanova koje rade u sistemu Ministarstva zdravlja Srbije. Dodao je da je raspisan konkurs za još 38 medicinskih sestara.

„To je dokaz da država Srbija ozbiljno misli o zdravstvenom sistemu i o opstanku i ostanku srpskog naroda na ovim prostorima“, naglasio je Elek.

On je istakao da bojazan budi činjenica da građani i dalje ovu bolest ne smatraju ozbiljnom.

„Od nas samih zavisi u kom smeru ćemo da krenemo. Ukoliko se budemo pridržavali mera imaćemo pad broja obolelih. Za sada toga nema, nismo bili dovoljno disciplinovani ali očekujem da ćemo u narednom periodu i da će uz disciplinu ove mere dati rezultate kako bi relaksirali zdravstveni sistem“, rekao je Elek i dodao da  ćemo time pružiti mogućnost nekovid pacijentima da budu lečeni.

Ono što je u mnogome olakšalo borbu protiv koronavirusa jeste i novootvorena PCR laboratorija u Kosovskoj Mitrovici.

„Država je prepoznala značaj ovog prostora i uspeli smo, zahvaljujući Vladi Republike Srbije i Kancelariji za KiM da napravimo PCR laboratoriju u kojoj svakodnevno testira preko 250 ljudi. Rezultati te dobijaju istog dana što je vrlo bitno. Tako smanjujemo mogućnost širenja infekcije“ objasnio je Elek.

Prema njegovim rečima, s obzirom da se u ovoj bolnici leče pacijenti iz svih srpskih sredina na KiM, u slučaju povećanja broja obolelih, bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici ima mogućnost proširenja kapaciteta  za još 40 ležajeva.

„Nadam se da će se građani pridržavati svih epidemioloških mera tako da nećemo imati potrebe za proširenjem kapaciteta“, naglasio je v.d. direktora KBC Kosovska Mitrovica.

Dr Zlatan Elek uputio je, u ime svih zdravstvenih radnika, molbu građanima da se pridržavaju mera koje su dale rezultete – nošenje maske i u zatvorenom i otvorenom prostoru, držanje distance, bez okupljanja više od pet osoba, budemo disciplinovani i odgovorni prema sebi i drugima.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još