Olbrajt: Srbija da ne stopira razvoj “državnosti Kosova”

Kosovo treba da razvija svoju državnost, a Srbija da ne stopira taj proces, rekla je u utorak bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt.

Ona je u utorak, na “saslušanju” u spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma Kongresa, sa ciljem da se novoj administraciji Dzoa Bajdena daju preporuke po pitanju politike prema Zapadnom Balkanu i Srbiji, rekla da bi Vašington trebalo da podrži demokratski razvoj država Balkana.

Kao pšrepreku tome vidi Rusiju i Kinu, koje, kako je kazala, na područje Zapadnog Balkana unose nestabilnost.

„Sa kojima Srbija razvija saradnju”, primetila je, “usput”, Olbrajtova.

Olbrajt je elaborirala na Odboru strategiju prema regionu, iz tri dela:

„Potrebno je da uspostavimo čvršću saradnju sa Evropskom unijom, u kojoj šest zemalja Zapadnog Balkana želi članstvo. Potrebno je pojačati borbu protiv korupcije, koja značajno šteti političkim institucijama i urušava vladavinu prava u regionu. Govorim o zarobljenim državama prema kojima je potrebno razviti regionalnije orijentisan pristup. Strategija treba da pomaže pojedinačnim državama u reformama i da ih nagradi, ali i da se izvrši pritisak na one koje to ne čine”, sumirala je svoje sugestije Bajdenovom timu Olbrajtova.

Ona je ukazala da je prošlo više od dve decenije od kada je američka administracija, čiji je i ona bila akter, bila uključena u rešavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, poput sukoba na Kosovu i postizanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Po ta dva pitanja, Olbrajtova rezimira učinak politike od pre dve decenije i konstatuje:

„Danas je Balkan mirniji nego pre 25 godina. Zemlje se nisu dezintegrisale”.

A kao problem vidi da, kako kaže, korumpirani lideri koriste nacionalna pitanja da bi se održali na vlasti, dok Rusija i Kina destabilizuju region.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments