“Borba protiv korupcije je obaveza svih nas”

Povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ističe da je korupcija glavna prepreka na putu svakog razvoja i uspostavljanja uređenih i efikasnih institucija, za šta je neophodna podrška samih građana, jer je borba protiv korupcije obaveza svih nas.

Ministar Jevtić je istakao da je efikasna borba protiv korupcije i njeno potpuno iskorenjivanje moguće jedino ukoliko oni koji prijavljuju korupciju uživaju punu zaštitu i sigurnost i zato je institucija kojom rukovodi preduzela konkretne korake u vezi sa tim.

Naime, u Ministarstvu za zajednice i povratak je uspešno instalirana posebna telefonska linija za prijavu korupcije. Pozivom na broj 0800 01 800, svi građani, svakim radnim danom od 8:00 do 16:00 časova, mogu poptuno besplatno i anonimno da prijave korupciju u vezi sa radom Ministarstva za zajednice i povratak.

Svaka prijava korupcije pozivom na 0800 01 800 se automatski snima, a Policija Kosova i nadležni pravosudni organi i tužilaštvo će u skladu sa zakonom preduzimati istražne i procesne radnje na osnovu prijava. U slučaju zlonamernih, lažnih i neosnovanih prijava, osobe mogu snositi posledice u skladu sa zakonom.

Ministar Jevtić, na čiju je inicijativu instalirana telefonska linija za prijavu korupcije, istakao je da je ova ideja u skladu sa sveobuhvatnom politikom Ministarstva za zajednice i povatak da uspostavi organizovani sistem za efikasnu prijavu i borbu protiv korupcije.

„Aktivno učešće medija i organizacija civilnog društva je neophodno u borbi protiv korupcije, a naš primarni cilj mora biti društvo bez korupcije jer jedino tako poverenje između građana i institucija neće biti ni u kom slučaju upitno“, zaključio je Jevtić.

Ministarstvo za zajednice i povratak je telefonsku liniju za prijavu korupcije instaliralo u saradnji sa Regulatornim autoritetom za elektronske i poštanske komunikacije i Telekomom Kosova.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još