U Kiževaku nastavljena potraga za masovni grobnicama i nestalima

Odalović: Konačan broj tela tek posle ekshumacije i identifikacije

Šef beogradske delegacije i predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je tokom obilaska lokacije „Kiževak“ da se o broju tela na tom mestu još uvek ne može sa sigurnošću ništa reći, ali je dodao da se može pretpostaviti da se nalazi između 15 i 17 tela.

On je u izjavi za medije dodao da će tek proces ekshumacije i identifikacije dati odgovor na pitanje o broju posmrtnih ostataka i kome pripadaju.

Prema Odalovićevim rečima, ovo je jedna od izmeštenih grobnica u Srbiji.
Odalović kaže da će se raditi na ovoj lokaciji dok god to vremenski uslovi budu dozvoljavali, i da će to sigurno biti narednih 10-ak dana.

Kada radovi budu prekinuti, lokacija će biti adekvatno fizički zaštićena i konzervirana, dodao je Odalović.

„Ovome pristupamo krajnje odgovorno. Ceo proces će biti transparentan“, rekao je on.

U svim fazama su uz sudske veštake iz Srbije prisutni predstavnici EULEX-a, Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestale i pripadnici prištinske delegacije, rekao je Odalović.

Predstavnik Kosova u rudniku Kiževak: Mislimo da postoje i druge grobnice u Srbiji

On je podsetio da je pitanje nestalih visoko pozicionirano i vašingtonskim sporazumom i pregovorima Srbije sa delegacijom Kosova u Briselu.

U masovnoj grobnici na lokaciji „Kiževak“ kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovde su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makoli (Makolli), šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

Tokom obilaska radova na ekshumaciji posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici na lokaciji „Kiževak“, Makoli je u izjavi za medije u petak (4. decembra) rekao da taj proces treba zaštititi od politizacije.

„Ovo je humanitarno pitanje i tako ćemo ga i tretirati, ali oni koji su počinili ove zločine treba da dobiju zaslužene kazne“, rekao je Makoli.

Mislimo da u Srbiji postoje i drugi lokaliteti sa potencijalnim masovnim grobnicama, rekao je Makoli.

Prema njegovim rečima, zajedničkim istraživanjem je utvrđeno da postoje još dve lokacije potencijalnih masovnih grobnica u Srbiji – kod Novog Pazara i Sjenice.

„Nadam se da će snimci iz vazduha pomoći da se lociraju ta mesta i da ćemo ih istraživati u budućnosti zajedno sa predstavnicima Srbije“, rekao je Makoli.

Osim Makolija, obilasku su prisustvovali i šef beogradske delegacije Veljko Odalović i predsedavajući Radne grupe Fabijan Bourdije. Oni su obišli lokaciju “Kiževak” na jugozapadu Srbije, na kojoj su polovinom novembra pronađeni posmrtni ostaci, kako se sumnja, albanskih civila ubijenih tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Bourdije: Zajdeničkim radom do zatvaranja ovog teškog poglavlja

Predstavnik Radne grupe iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Fabijan Bourdije rekao je da otkrivanje ove grobnice naglašava značaj otkrivanja nestalih.

U narednim nedeljama na lokaciji će zajedno raditi forenzički timovi kako bi se za još više porodica nestalih zatvorilo teško poglavlje u njihovim životima, rekao je Bourdije.

Snežana Matejić, specijalista sudske medicine koja vodi forenzički tim Srbije izjavila je da će „ovo biti mukotrpan rad zbog terenskih i vremenskih uslova“.

„Ne možemo da zanemarimo ni epidemiološku situaciju, ali ćemo dati sve od sebe da završimo taj posao“, rekla je Matejić.

Ekshumacija tela na mestu nekadašnjeg rudnika “Kiževak”, u blizini granice Srbije sa Kosovom, počela je 30. novembra.

Na licu mesta je tim sudskih veštaka Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, a prisutni su i stručnjaci Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), predstavnici Međunarodnog komiteta crvenog krsta (ICRC) i kosovske delegacije Radne grupe za nestala lica u svojstvu posmatrača.

Ljudske ostatke na lokaciji “Kiževak” pronašli su 16. novembra stručnjaci Misije Evropske unije na Kosovu (EULEX), kosovskog Instituta za sudsku medicinu i Komisije Vlade Srbije za nestala lica, nakon čega je Viši sud u Beogradu izdao naredbu za ekshumaciju.

Izvor RSE

Comments