Snabdevanje severa strujom neće biti ugroženo

Snabdevanje strujom na severu KiM neće biti ugroženo ni na koji način i u pitanju je kampanja dezinformacija, rečeno je danas u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, a povodom informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima da će od 14. decembra kosovski operator KOSTT preuzeti od Elektromreža Srbije upravljanje nad elektrosnabdevanjem na severu pokrajine.

Prema tim informacijama, kako prenosi Kosovo onlajn, navodno je predviđeno da 14. decembra prestane razmena električne energije izmedu JP EPS-a i KOSTT-a koja je postojala do sada radi potreba snabdevanja potrošaca na severu Kosova, odnosno, da će KOSTT od ovog datuma funkcionisati samostalno od srpskog operatora prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS).

“Povodom kampanje dezinformacija vezanih za pitanje energetike na severu KiM, Kancelarija za KiM obaveštava javnost da će do registracije ćerki-kompanija EPS-a Elektrokosmet nastaviti da neometano snabdeva građane strujom”, rečeno je iz Kancelarije za Kosovo onlajn.

“Kada i ako ćerke-kompanije EPS-a, čiji su osnivači EPS i ZSO, budu registrovane prema postignutom sporazumu o energetici, one će nastaviti nesmetano snabdevanje”, ističu u Kancelariji za KIM i pozivaju da se ne podleže “politicki motivisanim spinovima koji imaju za cilj da medu gradane na KiM unesu nesigurnost”.

“Sve pretnje ugrožavanju snabdevanja strujom i politizacija ove teme je pretnja stabilnosti i miru, i Srbija, a uvereni smo ni međunarodna zajednica, neće dozvoliti ovakav scenario. Srbija je ispunila svoj deo obaveza iz sporazuma o energetici, ali Priština nije, i niko ne bi smeo da izaziva nove sukobe. Snabdevanje strujom na severu KiM neće biti ugroženo ni na koji nacin”, rekli su u Kancelariji za KiM.

Izvor RTV

Comments

Pročitaj još