Danas novo pripremno ročište u slučaju ubistva Ivanović

Predsedavajući sudskog veća Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini sudija Valjon Kurtaj zakazao je za danas u 9.30 ponovljenu sednicu za pripremni pretres u predmetu osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića, po trećoj optužnici koje je Specijalno tužilaštvo podnelo 11. novembra.

U izjavi za Kosovo onlajn, advokati Dejan Vasić i Mahmut Haljimi, poručuju da nemaju velika očekivanja od sednice.

“Imajući u vidu da je u postupku došlo do pravne konfuzije kakva nikada nije viđena u praksi, neoprezno bi bilo u ovoj fazi davati bilo kakve ocene, niti predviđanja o daljem toku postupka”, kaže Vasić, koji u ovom postupku brani kosovskog policajca Dragišu Markovića.

Bolja očekivanja nema ni Haljimi, branilac uhapšenog Marka Rošića, koji ponavlja da je nova, treća po redu optužnica, pretrpela samo “kozmetičke promene” u odnosu na prethodne dve.

“S obzirom na to da nikakvih suštinskih promena nema u poslednjoj optužnici, baš me interesuje kakvu će igru da izvedu sudija i tužilaštvo”, kaže Haljimi.

Ocenio je da će sudija na početku sednice zahtevati od tužioca da pročita novu optužnicu i da će pitati optužene da li priznaju optužnicu i dodao da će svom klijentu reći “da treći put ponovi da nije kriv i da nema nikakve veze sa ovim slučajem”.

Prema njegovim očekivanjima, sudija će najverovatnije dati rok braniocima da podnesu prigovore protiv iznesene optužnice.

“Time ćemo opet izgubiti još dva, tri meseca do odlaska na glavni pretres”, navodi Haljimi.

On podseća da je njegov branjenik Marko Rošić više od dve godine u pritvoru i zato će, kako kaže, i ovog puta zatražiti njegovo puštanje na slobodu.

Lider Građanske inicijative “Srbija, demokratije, pravda” Oliver Ivanović ubijen je u ranim jutarnjim satima 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Severnoj Mitrovici.

Izvor: Tanjug

Comments