Vučić za RTS: Pobedićemo koronu uprkos užasnim danima iza nas i pred nama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori u emisiji “Četvrtkom u 9” o epidemiji koronavirusa i aktuelnim temama. Naveo je da je apsolutno uveren da ćemo pobediti koronu, uprkos užasnim danima iza nas, i kako je dodao, svakako ne manje užasnim makar nekoliko dana ili nedelja pred nama.

“U Srbiji manja smrtnost zbog većeg procenta hospitalizovanih”
Aleksandar Vučić je rekao da su renovirane mnoge bolnice u Srbiji, kao i da se mnoge renoviraju i grade. Dodaje da je to sve urađeno u poslednjih nekoliko godina i da bi bez toga borba protiv kovida vila teža.

Predsednik je rekao da imamo veliki broj mrtvih, ali je rekao da je to proporcionalno manje nego što imaju mnoge zemlje u regionu. Ističe da su za to najzaslužniji lekari i medicinske sestre, ali je pokazao i tabelu koja pokazuje procenat hospitalizacije u zemljama.

Kako je rekao, u najsnažnijim zemljama je vrlo mali procenat hospitalizacije jer je lečenje skupo.

“U Nemačkoj je taj procenat između jedan i četiri, u Hrvatskoj i Sloveniji između pet i deset, u našoj zemlji 12,5 i čak 38 posto”, rekao je predsednik.

Kaže da po procentu hospitalizovanih sa Srbijom u Evopi mođe da se poredi samo Češka.

Ističe da je važno da pokušamo u narednom periodu da obezbedimo vakcine.

Predsednik je rekao da su U Srbiju stigle ruske vakcine i da su sada na Torlaku gde će naši stručnjaci da ih ispituju.

Očekuje pre kraja godine prve količine Fajzerovih vakcina, a mnogo više u januaru i februaru. Ukazao je da će za sve ljude vakcina biti besplatna.

Vučić: Cena izgradnje bolnice u “Batajnici” 1.171 evro po kvadratu

Predsednik Vučić izjavio je da postoji razlika između budžetskih i dodždovnih institucija.

“Ovde je najniža od tri odsto. Cena je 1.171 evro po kvadratu, a da smo išli preko Kancelarije za javna ulaganja bila bi 1.050, ali bi trajalo dve godine duže”, istakao je predsednik.

Najveći broj ljudi koji nam umire su, dodaje, bake i deke.

“Da pomislite da bi neko krao na tome. Ni sam ne znam koliko sam puta bio u Batajnici, više od deset puta obilazio. Izgradili smo to za četiri meseca. Ti radnici su junaci”, naveo je predsednik.

Vučić: Optimizam crpim iz naše discipline
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, gostujući u emisiji Četvrtkom u 9 na RTS-u da je apsolutno uveren da ćemo pobediti koronu, uprkos užacnim danima iza nas, i kako je dodao, svakako ne manje užasnim makar nekoliko dana ili nedelja pred nama.

Vučić je rekao optimizam crpi iz discipline, borbenosti i naše želje da pobedimo opaku bolest. Kaže da ga vidi i u vakcinama koje polako dobijaju svoje dozvole, a Srbija se snalazi i snalaziće se.

Predsednik je rekao da veruje da Srbije neće biti u drugoj polovini zemalja koje će da obezbede vakcine.

Ponosan je, kađe na bolnicu u Batajnici, na tu ideju, i na ljude koji su radili da je izgrade. Naveo je da je 1. avgusta postavljen kamen-temeljac, a da se 3. decembra bolnica otvara. Ukazuje da će to biti najveća bolnica u kovid sistemu u Srbiji.

Međutim, dodao je da je neko spaljivao električne sklopke u novoj bolnici i da nadležni organi istražuju taj slučaj.

Izvor: RTS

Comments