• Početna>
  • Vesti>

Rakočević: Krivična prijava protiv Srđana Popovića -ograničavanje slobode govora

Politički analitičar Živojin Rakočević, povodom  krivične prijave koju je zamenik predsednika Skupštine opštine Gračanica Granit Gaši podneo   protiv predsednika te opštine Srđana Popovića kaže da bi u normalnim  situacijama to bilo ograničavanje slobode govora, ali pošto je ovde postalo normalno ograničavati slobodu govora, onda nas uopšte ne iznenađuje činjenica da određene grupacije takve simbole i takve provokacije, koriste za dodatno ograničavanje slobode.

Granit Gaši je krivičnu prijavu podneo u vezi sa Popovićevim izjavama o bilbordu sa amblemom tzv. UĆK i natpisom  “Sloboda ima ime”,  postavljenom na samom izlazu iz Gračanice, na magistralnom putu Priština-Gnjilane.

“Suština je u tome da oni žele da mi pristanemo na njihovu projekciju slobode. Kako oni zamišljaju slobodu, tako mi treba da živimo. To ne može da se desi, jer je to vrlo opasno i to je težak napad na osnovu naših zajednica i osnovu naših sredina”, kaže Rakočević.

Rakočević ističe da je to neko namerno uradio da bi još jednom ponovio ideju “ne vi ne pripadate tu, ne mi znamo šta je vaša sloboda i po obrascima naže slobode, vi morate da se ponašate”.

On je dodao da Srbi na Kosovu i Metohiji ne mogu pristati na projekciju “albanske slobode”.

“Mi imamo svoju slobodu i ako je ne budu poštovali i dok god je ne budu poštovali, ovaj prostor će biti tragično nestabilan”, kaže Rakočević, koji dodaje da će sudbina ove krivične prijave verovatno zavisiti od političke volje i od toga za šta u Prištini može biti upotrebljena.

“Setite se suđenja Oliveru Ivanoviću, setite se stotine drugih nameštenih procesa, setite se kako je sve to izgledalo i izgleda u društvu koje kaže: Ti kao slobodan pojedinac, moraš se kretati u okvirima moje etničke slobode!”

Rakočević je ponovio da je to veliki problem i da preko toga ne možemo da pređemo.

“Dok god “ja” budem propisivao šta je vaša sloboda, od demokratije i normalnog društva nema ništa”, ističe Rakočević.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još