• Početna>
  • Vesti>

SAD kritikovale EU što nije jednoglasna oko dijaloga između Srbije i Kosova

Nedostatak saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, kao i politička nestabilnost na Kosovu, odlažu postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom, ali visoki predstavnici EU i SAD tokom internet debate, koju je organizovalo Udruženje jugoistočne Evrope, dali su različite argumente o transatlantskom rascepu, piše Koha.

Visoki američki zvaničnik prisutan na debati kritikovao je EU što nije jednoglasna po pitanju dijaloga između Srbije i Kosova.

On je opisao problem između Srbije i Kosova kao crnu rupu iz koje je teško izaći.

“Nije samo podela EU-SAD, već i sama Evropska unija govori različitim glasovima. Znamo da imamo posla sa teškim procesom, ali važno je da nema praznina unutar evropskog prostora”, rekao je zvaničnik SAD.

Prema njegovim rečima Zapadni Balkan je suviše veliki, da bi se ograničio samo na dinamiku Kosova i Srbije.

“Mislim da su Kosovo i Srbija važna pitanja za Zapadni Balkan, ali pogrešno je definisati transatlantsku saradnju samo u odnosu na ove dve zemlje”, mišeljenje je neimenovanog američkog zvaničnika.

Stav Nemačke je, kako piše Koha, da bi trebalo doći do postizanja sveobuhvatnog sporazuma, koji omogućava uzajamno priznavanje.

Zvaničnica Bundestaga rekao je da stranke ne bi trebalo da budu biti dovedene u situaciju da biraju SAD ili Evropsku uniju.

“Mnogi stanovnici Kosova kažu nam da ne tražimo od njih da biraju između EU i SAD. Pitanje stabilnosti brine i nas. U dijalogu koji vodi EU mora još mnogo toga da se uradi. Spremni smo da pomognemo normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kako bismo postigli sveobuhvatan sporazum koji na kraju omogućava uzajamno priznavanje”, rekla je ona.

Članica Evropskog parlamenta, koja poznaje probleme Zapadnog Balkana, rekla je da je dijalog ponovo pokrenut nakon teškog perioda kada se nije znalo o čemu stranke pregovaraju. 

“Proces dijaloga mora voditi EU. Mogerinin pristup bio je korak unazad. Ne znamo o čemu se razgovaralo. Ako SAD zaborave region – Kina, Rusija i Turska će preuzeti svoju ulogu, kao i ulogu EU. Aleksandar Vučić je vešt da dobije povlastice od EU, ali istovremeno zadržava bliske veze sa Putinom. Zbog ovoga Merkelova i Makron nikada nisu otvoreno kritikovali Vučića”, poručila je poslanica.

Takođe je spomenula uzastopne krize na Kosovu, koje su prema njenim rečima započele u martu kada je svrgnuta vlada Aljbina Kurtija.

“Prisutan je nepotizam u nezavisnim institucijama i preduzećima. Videli smo zdravstveni sistem koji je izuzetno slab na Kosovu”, rekla je ona.

U raspravi je učestvovao i član Bundestaga koji je rekao “da je u kontekstu dijaloga Kosova i Srbije, posebno u Prištini, poslednjih godina bilo puno političke nestabilnosti, uključujući ustavne krize”.

“Hotijeva vlada je vrlo krhka i to otežava izaslaniku Miroslavu Lajčaku da dovede stranke do konačnog rešenja”, rekao je on.

Izvor Koha/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još