Odloženo iseljavanje stanara iz Paviljona „E“

Leposava Stojanović (87), koja uz još 14 porodica živi u Paviljonu ”E” preko puta Univerzitetske biblioteke u Prištini, neće biti iseljena dok se ne nađe „adekvatno rešenje“, potvrdio je za RTV KIM kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Na mestu gde se nalazi Paviljon “E”, prema urbanističkom planu Prištine, planirana je gradnja velikog parking i poslovnog prostora.

Prvobitni rok za iseljenje stanara istekao je juče (01. decembra), a prema navodima ministra Jevtića „niko neće biti prinudno iseljen dok se ne nađe trajno rešenje”.

Ministarstvo za zajednice i povratak je baka Leposavi u međuvremenu ponudilo izgradnju kuće.

„Mi, kao Ministarstvo, moći ćemo da ponudimo rešenje u smislu izgradnje kuće, kao trajno rešenje. Takođe, ponudili smo opciju da, ako baka Leposava želi, može da se preseli u neku od opština sa srpskom većinom, što je odbila. Ona želi da dobije stan za stan ili nadoknadu za stanarsko pravo koje poseduje u Paviljonu“, rekao je ministar Jevtić.

On je napomenuo da je više puta razgovarao sa gradonačelnikom Prištine Špendom Ahmetijem, te da je izneo zahteve baka Leposave.

„Nisam stekao utisak da (iz Opštine Priština) na prisilan način žele da sprovedu iseljenje. Gradonačelnik Ahmeti je iskazao spremnost da zajednički rešimo problem“, kazao je ministar.

On je rekao da postoji puno nejasnoća oko procedure zbog čega je bilo važno angažovati pravne stručnjake. To je učinila Kancelarija za KiM.

„Ne smemo dozvoliti da baka Leposava ostane bez krova nad glavom u ovom trenutku, posebno kada je u toku pandemija koronavirusa, kada stiže zima. U krajnjem slučaju, iseljenje jedne Srpkinje iz Prištine bila bi jako loša poruka, kako za one Srbe koji danas žive u Prištini, koji su ostali i opstali uprkos svim izazovima, tako i za one Srbe koji bi se u Prištinu eventualno vratili u nekom budućem periodu“, poručio je Jevtić.

On je dodao da je o problemu stanara Paviljona „E“ obavestio pisanim putem ambasadore zemalja Kvinte i predsedinika kosovske vlade.

„Oni su iskazali spremnost da podrže rešenje koje će biti prihvatljivo“, napomenuo je Jevtić.

Incidenti da se preventivno spreče

Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnutje pre nekoliko dana u svom dvorištu po drugi put u roku od šest meseci.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić naglašava da će se incidenti i dalje dešavati sve dok im se preventivno ne stane na put.

„Mora da se radi preventivno, a preventiva jeste pronalaženje i kažnjavanje počinilaca svakog prethodnog incidenta, posebno kada imamo situaciju u kojoj su počinioci poznati. U ovom slučaju se zna ko je počinio incident i ko preti“, rekao je on.

Jevtić je izrazio posebnu zabrinutost što izostaju reakcije lokalnih zvaničnika u vezi sa ovim incidentom, ali i prethodnim napadima na povratnike.

Izvor RTV KIM

Comments

Pročitaj još