• Početna>
  • Vesti>

Izborni dan u Severnoj Mitrovici: Građani biraju gradonačelnika uz posebne mere zaštite

Građani Severne Mitrovice danas biraju gradonačelnika na vanrednim izborima, koji se održavaju u epidemiološki, veoma nepovoljnom trenutku. Gradonačelnika danas biraju i građani Podujeva.

Biračka mesta su otvorena od 7h do 19h, a građani Severne Mitrovice će gradonačelnika birati  između četiri kandidata. Na izbornom listiću su Erden Atić iz Samoopredeljenja, Dušan Milunović, nezavisni kandidat, Milan Radojević iz Srpske liste i Fljorent Azemi iz Demokratske partije Kosova.

Na zahtev CIK-a, Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je odluku da u Severnoj Mitrovici mera zabrane kretnja danas stupi na snagu u 22h, umesto u 19h, kako je predviđeno za sve opštine koje su prema stepenu rizika, kategorizovane u tzv. crvenu zonu. Obe opštine u kojima se danas održavaju izbori (Severna Mitrovica i Podujevo) nalaze se u crvenoj zoni.
“Sloboda kretanja prema tački 1 ove odluke, dozvoljena je samo 29.11.2020 i važi samo za one birače koji su ostvarili pravo glasa nakon 19h u skladu sa važećim pravilima i zakonima” navodi se u saopštenju kosovskog Ministarstva unutršnjih poslova.
Takođe, doneta je odluka da se kretanje bez ikakvih ograničenja, dozvoli osoblju CIK-a, izbornom osoblju i posmatračima, tokom celog današnjeg dana, tj dok sve izborne radnje ne budu okončane.

Građani Severne Mitrovice glasaće na ukupno 27 biračkih mesta, u okviru sedam biračkih centara smeštenih u OŠ „Sveti Sava”, Srednjoj tehničkoj školi „Mihailo Petrović Alas”,  Srednjoj medicinskoj školi, u Mikronaselju i u dvema privatnim kućama u Kolašinskoj ulici i u Bošnjačkoj mahali. Jedan birački centar biće smešten u prostorijama OŠ „Sveti Sava” u Suvom Dolu.

Na jučerašnjoj sednici Centralne izborne komisije odlučeno je da broj akreditovanih posmatrača iz iste organizacije i istog političkog subjekta, bude po jedan na svakom biračkom mestu za izbor gradonačelnika u opštinama Podujevo i Severna Mitrovica.

Mere zaštite: Na birališta isključivo sa maskom; 21 kovid-pozitivan građanin glasaće kući

U skladu sa preporukama zdravstvenih ustanova Centralna izborna komisija donela je odluku o  usvajanju administrativnog uputstva o merama zaštite za sprečavanje zaraze COVID-19 za birače i izborno osoblje na dan izbora.

Svrha ovog uputstva je: određivanje zaštitnih mera kako bi se sprečila zaraza virusom COVID-19 birača i izbornog osoblja na biračkim mestima; određivanje zaštitnih mera tokom procesa prebrojavanja glasačkih listića na biračkim mestima; kao i zaštitnih mera prilikom primopredaje izbornog materijala.

 Prema uputstvu koje je usvojila Centralna izborna komisija birači moraju nositi zaštitnu masku i moraju prekriti nos i usta, a nakon verifikacije UV lampom  dezinfikovati ruke na bazi gela sa alkoholom.  Takođe, nakon pokazivanja identifikacionog dokumenta potrebno je ukloniti masku kako bi birača identifikovao član biračkog odbora , a nakon toga staviti istu ponovo, navodi se u uputstvu. Nakon ubacivanja listića u glasačku kutiju, birač deizinfikuje ruke gelom na bazi alkohola.

Svako biračko mesto i pomoćni pult biće opremljeni dezinfekcionim gelom i sprejom koji sadrži alkohol ili hlor kako je definisano u priručniku za zaštitu od širenja virusa kovid 19.

Takođe,  Centralna izborna komisija usvojila je uputstvo za glasanje osoba koje su zbog pozitivnog testa na COVID-19 u kućnom karantinu i osoba kojima je određena mera samoizolacije.

Kako je saopštio CIK, Opštinske izborne komisije kontaktirala su oko 500 građana sa pravom glasa iz opštine Podujevo, kao i 21 iz Severne Mitrovice, koji su u kućnom karantinu zbog pozitivnog testa na kovid-19 ,i gotovo polovina njih izrazila je spremnost da glasa, a kako su dodali, glasanje će biti organizoovano tako što će mobilni timovi komisije ići na adrese kovid pozitivnih birača.

“Sve osobe koje su kontaktirane od strane opštinskih izbornih komisija ove dve opštine, pripadaju službenoj listi koju smo dobili “, rekao je portparol CIK Valjmir Eljezi.

Kako je dodao, za CIK se ovi izbori razlikuju od prethodnih upravo zato što su organizovani u vreme pandemije, stoga CIK zahteva razumevanje građana za sprovođenje zaštitnih mera.

Izborna tišina počela je u petak u ponoć i trajaće do  zatvaranja biračkih mesta, večeras u 19h.

 Vanredni izbori se odrzavaju nakon što je Goran Rakić iz Srpske liste postao zamenik premijera Kosova i ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Avdulaha Hotija.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još