Selaković: Srbija više nije tačka koja se zaobilazi

Srbija je ozbiljnom i odgovornom politikom prethodnih godina uspela da izgradi novi ugled i kredibilitet i nije tačka koja se zaobilazi, već koja se obavezno posećuje, rekao je večeras ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i dodao da nas čekaju teška vremena i da je zato važno da budemo jedinstveni.

Selaković je rekao da je pitanje da li se prepliću interesi EU i stare i nove američke administracije s jedne strane suvišno, jer su ti interesi odavno isprepletani kada je u pitanju područje Zapadnog Balkana, a posebno Srbije.

“Razlikuju se viđenja, pristupi u rešavanju nekih problema, a da li će nova američka administracija promeniti pristup u odnosu na prethodnu, to ćemo videti. Veliki brodovi teško menjaju svoj kurs”, rekao je Selaković u parlamentu, gde poslanici postavljaju pitanja članovima vlade.

On je rekao da je na ponos svih građana vlast jednom ozbiljnom, odgovornom, mudrom državničkom spoljnom politikom uspela velikima u svetu, koji su kumovali nekim teškim događajima u prošlosti, da “otvori oči” i skrene pažnju na nas i naše probleme na malo drugačiji način.

Podsetio je da je vlada 2013. godine, kada je postignut prvi Briselski sporazum o normalizaciji, zbog toga pretrpela napade i osude, a da je Aleksandar Vučić tada rekao da će doći vreme kada ćemo se mi držati tog sporazuma i dogovora, a da će oni za koje se tada mislilo da slave zbog sporazuma, bežati od njega i njegovog ispunjenja.

Selaković je rekao da sve što Srbija čini i na spoljnom i na unutrašnjem planu, svedoči o ozbiljnosti, odgovornosti i posvećenosti očuvanju mira i stabilnosti, ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu.

“Nećete naići ni na jednu jedinu izjavu našeg državnog vrha, koja može da bude faktor nestabilnosti. Takva ozbiljnost i odgovornost, posvećenost tim vrednostima, koje su značajne za ceo region, pažljivo i marljivo se osluškuje u svakoj prestonici u kojoj se nekada s nestrpljenjem čekalo na svaku našu oštru reč, nesmotren potez ili grešku”, rekao je Selaković.

Danas, kaže, toga nema i Srbija je ocenjena kao država s kojom kada se dogovorite, znate da će taj dogovor biti ispunjen.

“Uspela je da izgradi svoj novi ugled i kredibilitet i zato danas nismo tačka koja se zaobilazi, već koja se obavezno posećuje, kada se ide kroz ovaj deo Evrope”, rekao je Selaković.

Posebno je ukazao da ono na čemu vlada insistira, evropski put Srbije, ali i očuvanje tradicionalnih prijateljstava sa Rusijom i Kinom, svim drugim prijateljima, uz izgradnju i uzdizanje na novi nivo odnosa sa SAD.

On je istakao da bi Srbija trebalo da posveti više pažnje država članicama EU, koje su nas podržale po pitanju KiM, koje nam je najvažnije.

“To su naši istinski, pravi prijatelji, Kipar, Grčka, Slovačka, Rumunija i Španija, to nikada ne smemo da zaboravimo”, poručio je Selaković.

On je dodao da će Srbija ekonomski da sarađuje sa svima koji mogu da pomognu da se uzdigne ekonomija.

“Samo Srbija koja je ozbiljan faktor mira i stabilnosti, ne ona koja seje razdor i sukobe, već koja vodi računa o svakoj reči i potezu, je bolja kuća za svakog građanina, i znači i jakog Srbina, ma gde on živeo”, rekao je Selaković.

Kako je rekao, posle svega što smo prošli, naučili smo da vodimo računa o svakoj svojoj reči.

“Prema velikima, kao što su SAD, EU, ali i kao Rusija i Kina, ozbiljno unapređeni odnosi sa Indijom, sa regionalnim silama, posebno Afrike i arapskog sveta, to su oni koji cene takav pristup”, rekao je Selaković.

Prisustvo predsednika Vučića u Beloj kući, prilika da razgovara sa predsednikom SAD, potvrda su dobre i odgovorne politike, rekao je Selaković.

“Takvi faktori na duge staze utiču i na velike. Da li presudno, da li utiču na promenu politike za 180 stepeni, sumnjam. To je nemoguće. Nekada nisu hteli ni da nas saslušaju, ni da dolaze u Srbiju, već danas vidimo da je drugačije. Ako nastavimo ozbiljno da radimo, doći ćemo u priliku da postignemo mnogo više. Daleko je od lakog, čekaju nas teška vremena, zato je važno da budemo jedinstveni”, rekao je Selaković.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još