Koha: Tači tražio od ostalih komandanata OVK da se brane ćutanjem

Bivši kosovski predsednik Hašim Tači jedan je od retkih iz OVK, koji nije se branio ćutanjem u Hagu, a u najmanje dva slučaja, on je tražio od nekadašnjih saboraca da se brane ćutanjem, piše Koha.

Bivši pripadnik Generalštaba OVK Redžep Seljimi, rekao je da je Tači, preko nekih ljudi, „poručio“ njemu i drugim bivšim borcima pozvanim na saslušanje u Specijalni sud da se brane ćutanjem.

Kancelarija specijalizovanog tužioca u nalogu za hapšenje zbog ratnih zločina  Tačija, Seljimija, Krasnićija i Veseljija označila je bivšeg predsednika da je umešan u to kako su se pozvani izjašnjavali.

Za razliku od Tačija, bivši predsednik DPK Kadri Veselji, branio se ćutanjem.

Takođe i dvojica bivših premijera Agim Čeku i Ramuš Haradinaj, branili su se ćutanjem. Isto je učinio i bivši komandant Operativne zone Sami Ljuštaku i Šukri Buja, nekada Tačijev saveznik i političar koji je zauzimao važne funkcije nakon rata. Jakup Krasnići, koji je deo optužnice, takođe se branio ćutanjem. Isto su učinili ministar Bljerim Kuči i poslanik ABK Hadži Šalja.

Ljahi Brahimaj, koji se pominje u optužnici protiv četvorice bivših zapovednika OVK, takođe se branio ćutanjem.

Redžep Seljimi je potvrdio da je dao izjavu u Hagu i da se nije branio ćutanjem. Izjave dvojice optuženih, kada su pozvani kao osumnjičeni, nisu objavljene u javnosti.

Specijalno tužilaštvo parafraziralo je Tačijeve izjave, gde je citirano da ni on ni Generalštab nisu imali ovlašćenja nad OVK.

Izvor: Kosovo online / Koha ditore

Comments