• Početna>
  • Vesti>

Radojević: Izgradnjom Kulturnog centra čuvamo svoj identitet

Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević, u pratnji čelnika Srpske liste Gorana Rakića i Igora Simića, kao i predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića, obišao je danas lokaciju na kojoj bi uskoro trebalo da počne izgradnja Kulturnog centra.

Radojević je podsetio da je nakon ratnih sukoba 1999. godine i zgrada Kulturnog centra “Dragica Živković“, poput brojnih institucija, ostala u Južnoj Mitrovici.

“Osim borbe za goli život, srpski narod se već više od dve decenije bori i za očuvanje kulturnog identiteta na ovim prostorima i uspeva da odoli svim pritiscima kako se taj identiten ne bi izbrisao. Ulaganje u kulturu je ulaganje u očuvanje našeg identiteta, srpskog jezika, pisma, slike, reči, očuvanje naših običaja. Garancija našeg očuvanja kulturnog identiteta je izgradnja Kulturnog centra koji će biti u neposredoj blizini Hale sportova koja je prošle godine predata na upotrebu našim sportistima“, rekao je Radojević.

On je istakao da će nakon više od 20 godine umetnici iz Severne Mitrovice dobiti dom kakav zaslužuju.

“To će biti impozantna građevina veličine 5.500 kvadratnih metara zašta posebna zahvalnost ide predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću, predsedniku Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandru Spiriću i radnicima lokalne samouprave koji su se zalagali da se ovaj projekat realizuje što je moguće pre“, rekao je Radojević.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da svaki novoizgrađeni objekat predstavlja još jedan kamen u bedemu odbrane srpskog naroda na Kosovu i odbrani nacionalnih interesa.

“S tim u vezi jesu i predstojeći izbori, 29. novembra, na kojima nam je potrebna pobeda kako bi postavili još jedan kamen ,međaš‘, koji će odrediti sudbinu srpskog naroda na severu Kosova i Metohije i kako bi zaštitili slobodu koju smo teškom mukom stekli i nesebično je delili sa našim sunarodnicima na jugu. Kada govorimo o izgradnji Kulturnog centra, moram da napomenem da je ta investicija finansirana sredstvima iz Fonda za razboj Severa, a na osnovu potpisa sva četiri gradonačelnika sa Severa, što govori u prilog tome da je potrebno imati jedinstvo, sačuvati slogu i nastaviti sa daljim pobedama“, rekao je Simić.

On je naglasio da će se kontinuitet pobeda Srpske liste nastaviti pobedom Milana Radojevića na izborima 29. novembra.

“Pozivam sve sugrađane da zajedno i složno, kao nebrojano puta do sada, pokažemo našu odlučnost da ostanemo i opstanemo i da gradimo svoju budućnost na ovim prostorima“, zaključio je Simić.

Za mesto gradonačelnika Severne Mitrovice boriće se u nedelju, 29. novembra, osim Milana Radojevića, i nezavisni kandidat Dušan Milunović, predstavnik Samoopredeljenja Erdenom Atić i kandidat Demokratske partije Kosova Fljorent Azemi.

Izvor: Kosovo online


Comments

Pročitaj još