• Početna>
  • Vesti>

Higijenski i edukativni paketi za mališane iz romskih, aškalijskih i egipćanskih zajednica

Međunarodna organizacija “Save the Children” sa kancelarijom na Kosovu, nastavlja sa podrškom deci sa smetnjama u razvoju, deci iz romskih, aškalijskih i egipćanskih zajednica, kao i deci iz socijalno-ugroženih zajednica.

Kroz nastavak podrške omogućene za ugrožene zajednice, “Save the Children” je uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju – SIDA, podelio 151 higijenski i edukativni paket  kojim je podržano 89 dece sa ograničenim sposobnostima, 24 porodica iz romskih, aškalijskih i egipćanskih zajednica i 38 dece iz socijalno-ugroženih porodica iz sve četiri opštine na severu Kosova. 

Dodela paketa je realizovana u saradnji sa Udruženjem roditelja dece sa smetnjama u razvoju „Podrži me“, kao i sa predstavnicima opština i osnovnih škola na severu Kosova, poštujući stroge mere protiv širenja COVID-19. Paketi su dodeljeni na nekoliko lokacija: ispred udruženja roditelja „Podrži me“, u osnovnim školama „Petar Kočić“ u Brnjaku i „Banović Strahinja“ u Banjskoj, kao i u ruralnim sredinama (Žitkovac i Lipa).

Početkom oktobra meseca, dodeljeno je 27 edukativnih paketa deci sa smetnjama u razvoju. Paketi su sadržali edukativne igračke za najmlađe, školski materijal, kao i informativni materijal o zaštiti od virusa i očuvanju mentalnog zdravlja dece i odraslih. Ova dodela materijala je sprovedena u saradnji sa lokalnom nevladinom organizacijom „Domovik“ iz Severne Mitrovice.

Direktor Kancelarije “Save the Children” na Kosovu, Ahmet Krueziu istakao je da je srećan što je “Save the Children” pružio podršku deci koja su najviše ugrožena pandemijom i da im se pomoću ovih paketa pruža dodatna pomoć da nastave učenje, u školama ili tokom nastave na daljinu. U danima koji slede, “Save the Children” će nastaviti da deli elektronske tablete kao podrška pristupa obrazovanju dece iz najugroženijih grupa u Severnoj Mitrovici i drugim severnim i ostalim opštinama na Kosovu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još