Borelj: Očekujemo bolju komunikaciju i saradnju kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da se od Srbije, kao zemlje starteški opredeljene za članstvo u EU, očekuje da i na spoljnopolitičkom planu deluje tako da njena evropska perspektiva ne bude narušena, prenosi Tanjug.

“U tom kontekstu, bilo kakvi diplomatski koraci koji se protive zajedničkom stavu EU o Jerusalimu predstavljaju ozbiljnu zabrinutost i žaljenje”, naglašava Borelj.

U odgovoru na poslaničko pitanje o mogućim posledicama uticaja dosadašnje politika SAD na procese pristupanja zemlja Zapadnog Balkan i konkretnim posledicama koje mogu proizaći iz Vašingtonskog sporazuma, Borelj je odgovorio da se od Srbije očekuje da svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom EU.

“Srbija već pregovara o pristupanju EU i očekuje se da će svoje politike prema trećim zemljama progresivno uskladiti sa politikama i stavovima koje je usvojila EU – tačku koju smo više puta podvlačili u našem redovnom dijalogu sa Beogradom”, rekao je šef diplomatije EU.

Iz EU poručuju da od nove adminsitracije u Vašingtonu očekuju ”bolju i usklađeniju” saradnju po mnogim međunarodnim pitanjima, od Irana, Rusije, Kine do Turske.

Očekuje se i ”bolja komunikacija i saradnja” kada je reč o Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.

Analitičari navode da će se u okvirima obnavljanja strateškog partnerstva, ali i novih politika nastupajuće administracij u Vašingtonu, razmotriti i delovi Vašingtonskog sporazuma i njihova primena.

“Nova američka administracija neće odbacivati delove sporazuma koji se pokažu kao funkcionlni i svrsishodni”, navodi za Tanjug Džonatan Kac iz nemačkog Maršalovog fonda.

Istovremeom, šef diplomatije EU, Žosep Borelj, naglašava da Beograd i Priština ”nakon Vašingtona” u Briselu nastavljaju rad na međusobnom sveobuhvatnom sporazumu ”u skladu sa EU tekovinama” i međunarodnim pravom.

Izvor: Tanjug

Foto: Twiter

Comments