• Početna>
  • Vesti>

Čelnici lokalne samouprave sa delegacijom Grada Beograda polaganjem venaca obeležili Dan opštine

Polaganjem venaca stradalim borcima na „Partizanskom brdu – Kukavica“ obeleženo je 76 godina oslobođenja Kosovske Mitrovice u Drugom svetskom ratu.

Palim borcima, vence su položili predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, predsednik Srpske liste Goran Rakić, kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević kao i delegacija iz Beograda koju su činili Ivan Vujić, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u finansijskom sektoru sa svojim saradnicima i direktor Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“ Marko Popadić.

Slobodan Bogićević predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije, kazao je da je Srbija kao i Kosovska Mitrovica tokom dana okupacije preživela teška vremena i da se borba za slobodu palih ratnika nikada ne sme zaboraviti.

„Tokom četvorogodišnje borbe, od 1941. do 1944. godine, Kosovska Mitrovica je imala 1074 boraca. Ovo je dan kada sećamo strahota Drugog svetskog rata i prilika da odamo počast svima koji su se suprostavili nacizmu, a posebno onima koji su u toj borbi odbranili svoje živote. U obavezi smo da mlade generacije da su države i narodi dužni da čine sve kako ne bi došlo do ponovnih ratova i ovakvih ideja. Dan slobode kao univerzalne kategorije i danas je temelj svakog društva. Zato još jednom sa ovog mesta moramo podsetiti sve upućene i neupućene, da je poginulo 305.000 boraca, ranjeno 425.000 i da je među žrtvama u Drugom svetskom ratu najviše bilo Srba.“ rekao je Bogićević.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić navodi da današnje okupljanje predstavlja ono za šta se zalaže srpski narod, a to je sloboda.

„Okupili smo se kako bi iskazali ono za šta se zapravo zalaže srpski narod, a to je sloboda koja je najskuplja i najvrednija reč. Ono što se desilo u Kosovskoj Mitrovici pre 76 godina je trenutak slobode i ono što naša deca zaslužuju. Sve to pamtimo ali naravno i iskazujemo da moramo da budemo složni, jedinstveni i istrajni. Upornost u ovom momentu je i više nego potrebna za srpski narod. Mi smo na putu koji je neraskidiva veza sa državom Srbijom iako su pritisci u toku današnjeg dana uočljivi i vidljivi. Predstavnici Grada Beograda nisu u punom sastavu doputovali ali to ne znači da naša bratska ljubav i bratimljenje neće biti ostvareno. Niko nas na bilo koji način neće zaustaviti da povelju o bratimljenju u periodu koji je pred nama zajedno potpišemo.“ rekao je Spirić.

Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice kaže da srpski narod ima obavezu da čuva slobodu i mir, jer je to nešto najvrednije što poseduje.

„Ovaj grad je jedan od retkih, ako ne i jedini na Kosovu i Metohiji, koji slavi antifašističku borbu i oslobođenje. U periodu rata, za oslobođenje od tih borbi, naš grad je dao 1074 palih boraca, od kojih su 10 narodni heroji. Naš narod ima obavezu da čuva slobodu i mir, jer je to nešto najvrednije što imamo. Moramo da odolimo svim pritiscima koji su pred nama i da sačuvamo slobodu koja je izgrađena na grobovima naših predaka. Uvek ćemo se boriti protiv zla, slobodni da samostalno odlučujemo o svojoj sudbini, ali isto tako da vodimo računa o budućim generacijama koje su pred nama. Zato, hvala svima, svima onima koji su doprineli da naš grad bude slobodan, da bude jak univerzitetski centar, grad mladih i grad nade.“ rekao je Radojević.

Zvaničnici su u nastavku posete obišli zgradu, čiju izgradnju finansira Beograd, a koja će biti završena za manje od mesec dana. Ključevi stanova biće podeljeni uoči srpske Nove godine a grad Beograd je za nju izdvojio 43 miliona dinara.

U okviru svoje posete, zvaničnici su obišli i radove na izgradnji dečijeg parka u ulici Kralja Petra I, čija je vrednost 11,5 miliona dinara.

„Zahvaljujći Gradu Beogradu i zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću kao i Gradskom zelenilu Beograda, Kosovska Mitrovica je dobila park koji će biti na usluzi deci i omladini, jer su oni potencijal i budućnost našeg grada. Park nosi ime Beograda, i ima za cilj da pokaže sabornost i maksimalno jedinstvo.“ rekao je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“ iz Beograda Marko Popadić je tom prilikom kazao da je današnja delegacija u manjem broju, jer je zameniku gradonačelnika Beograda Goranu  Vesiću zabranjen ulazak na Kosmet. On dodaje da je to dokaz kako prištinske vlasti tretiraju one koji misle drugačije.

„Delegacija Grada Beograda, je na čelu sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem trebala da obiđe objekte koje investira Beograd u Kosovskoj Mitrovici, međutim zameniku gradonačelnika je zabranjen ulazak u našu pokrajinu. Ovo je dokaz kako prištinske vlasti tretiraju sve one koji misle drugačije od njih. Zašto deca Kosovske Mitrovice nemaju pravo da se igraju ili ako su u pitanju socijalni slučajevi, da nemaju gde da se usele. Danas smo svedoci kako se Kosovska Mitrovica razvija i obišli smo drugu zgradu koju Beograd investira za socijalno-ugrožena lica, koja broji 20 stanova. Još jedna stvar koju Beograd investira u Kosovsku Mitrovicu je i ovaj predivan park. ” rekao je Popadić.

On je kazao da izgradnja parka neće biti kraj saradnje Beograda i Kosovske Mitrovice i podsetio da je “Gradska čistoća” u proteklom periodu donirala veliki broj vozila za komunalne usluge u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još