• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Postoje najmanje tri lokacije u Metohiji sa mogućim grobnicama Srba koje treba pretražiti

Foto: Tanjug

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je za Kosovo Onlajn da je danas izdata naredba da i forenzički stručnjaci počnu da uzimaju uzorke na lokaciji Kiževak u Raškoj oblasti, kao i da je upućen zahtev Prištini da se počne sa pretraživanjem tri lokacije na Metohiji gde su moguće masovne grobnice Srba.

“To sad ulazi u jednu proceduru uzimanja uzoraka i obrade i kasnije poklapanja putem DNK sa krvnih uzoracima porodica koje su prijavile nestanak svojih članova”, naveo je Odalović.

On je podsetio da je to lokacija na kojoj je u novembru 2015. prvi put počela pretraga i da se svake godine u prolećnom, letnjem i jesenjem periodu, bude na terenu.

“Više od 200.000 kubika kamena je prekopano do sada, dok se nije došlo do prvih tragova. Mi ćemo sada raditi dokle god vremenski uslovi to dozvoljavaju i ako ostanu ovakvi vremenski uslovi do decembra, može se desiti da čak i završimo.Veliki je to posao, nije nimalo lako. To je sada osetljiv posao kada se dođe do posmrtnih ostataka i tada forenzičari detaljnije vrše obradu”, objasnio je Odalović.

Precizirao je da je to naša naredba, a da će biti priključeni forenzičari iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, iz Međunarodne komisije za nestala lica i forenzičari Euleksa.

“Pozvaćemo i posmatrače prištinske delegacije da budu na lokaciji, jer je to deo transparentnosti na kojoj mi insistiramo. Mirniji smo mi, a i porodice Albanaca, kada imaju nekog prisutnog kome u ovom trenutku mogu da veruju. Nema razloga ni nama da ne veruju, ali, ja ih razumem. Nismo nijednu fazu do sada radili, a da nismo njih pozvali da budu sa nama”, naglasio je Odalović.

Ukazao je takođe da smo mi poslali nekoliko zahteva za dosta preciznim informacijama i podacima o mogućim lokacijama gde su posmrtni ostaci Srba, i dostavili ih Prištini i da očekujemo da i oni postupe identično kao što smo i mi.

“Da provere sve informacije i lokacije, koje su po našem mišljenju, dosta izvesne. Ima nekoliko lokacija u dotičnom delu koje moraju da budu pretražene. Ne bih najavljivao koje su to lokacije, jer se bojim da samom najavom i pominjanjem lokacija, dolazimo u situaciju koja nam se dešavala i ranije, da se mesto povredi i ošteti.  Dok god ne budemo dobili narednu suda, nećemo ga govorimo o tom pitanju”, naglasio je Odalović.

Precizirao je da smo prijavili za sada tri lokacije, u metohijskom delu, koje su dosta dobro pripremljene i koje bi u novembru i decembru pretražili.

“Na poslednjem sastanku Radne grupe, pre jedno dva meseca u Prištini, ponovili smo taj zahtev i insistirali smo na tome. Oni su prosledili taj zahtev njihovim nadležnim organima. Kod nas je sa nama na ovoj lokaciji radilo Tužilaštvo za ratne zločine do faze dok se ne pronađu tragovi. Kada se pronađu tragovi, po našem zakonu, to preuzima Viši sud u Beogradu i Odeljenje za ratne zločine i postupajući sudija izdaje naredbu. To je identično pretpostaljam i po njihovoj proceduri”, istakao je Odalović.

Na Košarama pokušavamo da lociramo mesta naših sahranjenih vojnika

Istakao je da bi njihovo tužilaštvo moralo da izda naredbu i da se izađe na tu lokaciju i dodao da se očekuje sada, u ovom vremenu, da se radi paralelno i lokacija na Kosovu.

“Sve informacije o potencijalnim grobnicama Srba, podeljenje su sa Prištinom. Na Košarama da pokušamo da lociramo mesta sahranjivanja i naših vojnika, koji su ostali gore posle povlačenja vojske. Mi imamo kontinuirani rad, ali se nadam da ćemo sa ovim zahtevima da se postupi i da će imati povratne rezultate. Mi nemamo punu nadležnost tamo, moramo od njih da dobijemo sagalasnost da nas uvedu na lokacije i da možemo da radimo”, zaključio je Odalović.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još