• Početna>
  • Vesti>

Na RTS-u počelo emitovanje serijala “Na veslu priča”; uskoro promocija i na KiM

Emisijom “Noć kao reka”, u kojoj se u ulozi gosta pojavljuje naš proslavljeni književnik Petar Sarić, sinoć je na RTS 3 i RTS Svet počelo emitovanje ciklusa emisija “Na veslu priča” autora Rastka Šejiča, u produkciji Udruženja “Šta hoćeš”.

Ovu emisiju podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade RS, Dom kulture “Gračanica” i Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinbog Potoka,

Reč je o ciklusu od sedam emisija u kojima gostuje šest književnika sa Kosova i Metohije. U sedam novih epizoda serije „Na veslu priča“ šest aktera književne scene na Kosovu i Metohiji otvoreno govore o svojim pogledima na moderni svet, probleme i dileme stvaraoca i čoveka. Petar Sarić, proslavljeni pesnik, romanopisac i urednik, skreće pažnju na problem isušene reke Lepenac. Profesor dr Dragomir Kostić objašnjava modernu poetiku i realnost. Novica Sovrlić, pesnik i potpredsednik UKS, saopštava nam svoju istinu bez dlake na jeziku. Pesnikinja i prozaistkinja Branka M. Kasalović oštra je i konretna, kao i njeno stvaralaštvo. Žarko Milenković, doktorand književnosti u Novom Sadu, urednik programa u Domu kulture Gračanice, pesnik i esejista, donosi glas jedne mlađe generacije, odrasle u nemogućim okolnostima. Aleksandar Dunđerin, književnik i publicista, izbeglica na Kosovu, daje nam jedinstven pogled na scenu južne srpske pokrajine iznutra, a opet sa strane.

Po rečima autora koncepta i reditelja Rastka Šejića: „Ljudi u ekstremnim situacijama, poput one u kojima žive stvaraoci i naši građani na Kosovu i Metohiji, iskreniji su i bespoštedniji prema svetu, kao i prema sebi. Strašan ali logičan put ka duhovnosti, ka srži koja je rodna gruda svake velike umetnosti. Ta čestitost duha je stvarna vrednost ovoga dela serijala „Na veslu priča“. U direktnoj vezi sa prirodom na ranjenoj reci Lepenac i na jezeru Gazivode odjekivale su velike i vredne reči. Nadam se da smo ih dostojno preveli na kinematografski jezik.“

Promocije serijala “Na veslu priča” i na KiM

U Domu kulture „Gračanica“, Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku i Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici biće održane multimedijalne promocije ove dokumentarno-igrane TV serije u produkciji čije premijerno premijerno prikazivanje je počelo na RTS, Promocije će se sastojati iz izložbe umetničkih fotografija detalja iz prirode slikanih tokom devet godina snimanja 102 epizode TV serije „Na veslu priča“ diljem naših prostora, projekcije zajedničke polusatne epizode serije u kojoj akteri serije sa Kosova i Metohije ukrštaju stavove o modernom društvu, stvaralaštvu i očuvanju životne sredine, kao i odabranih klipova, a biće upriličena i debata o položaju umetnika sa Kosova i Metohije u javnosti Srbije u kojoj će učestvovati akteri i kreatori serije.

O tačnom datumu promocije, organizator će blagovremeno obavestiti javnost.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Udruženje “Šta hoćeš”

Comments

Pročitaj još