Hodžaj: Džo Bajden i EU tražili od Kosova da u parlamentu glasa za Specijalni sud

Vršilac dužnosti predsedavajućeg PDK, Enver Hodžaj, saopštio je da je novi predsednik SAD-a, a nekadašnji potpredsednik, Džo Bajden, neposredno pre osnivanja Specijalnog suda, poslao pismo najvišim kosovskim zvaničnicima kojim im je poruči da bi u parlamentu trebalo da se glasa za formiranje ovog suda.

„Potredsednik Bajden je u to vreme poslao pismo Kosovu da se glasa za ovaj Sud. Ako želite, objavićemo ovo pismo sutra. Bajden je to pismo poslao predsednici, Atifeti Jahjagi i premijeru Tačiju“, rekao je Hodžaj u „Debati plus“, govoreći o periodu koji je prethodio izglasavanju zakona o formiranju Specijalnog suda u kosovskoj skupštini.

Hodžaj dodaje da je pismo dokazalo da Amerikanaci zahtevaju da se izglasa i formira Specijalni sud, a da je isti zahtev stigao iz Evropske unije, ali i od strane drugih „partnera Kosova“.

Hodžaj poručuje da nije u redu „podizati maglu“ 2020. godine povodom osnivanja Specijalnog suda.

„Proces uspostavljanja Specijalnog suda nije zavisio od Kosova. Taj proces je međunarodna zajednica sprovodila i pre 2015. godine“, dodao je Hodžaj.

Da je međunarodna zajednica, a prvenstveno EU i SAD, insistira na sprovođenju istrage, a potom i formiranju Specijalnog suda pod okriljem EU, potvrdio je nedavno nekadašnji glavni tužilac Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klint Vilijamson, za albansku RTV Ora. Ovo soluciju je Vilijamson video kao bolju za Kosovo od dve moguće.

„Kosovo je stavljeno pred dilemu – dozvolite da EU formira Specijalni sud pod svojim zakonskim ovlašćenjima na Kosovu i sarađujte sa njima ili da se stvari vrate u UN gde su Rusija i Srbija zahtevale uspostavljanje novog tribunala“, izjavio je Vilijamson.

Izvor Gazeta Express/Kossev

Comments