• Početna>
  • Vesti>

Romero: Srbija je važna NATO-u, podržavamo dijalog Beograda i Prištine

Beograd, 15. novembra 2020 - Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milic. U Beogradu je danas pocela NATO nedelja.Cilj ovog prestiznog skupa, je da se pokaze srpskoj javnosti koliko Evropska unija, kao jedan od strateskih ciljeva Srbije, saradjuje sa NATO, a samim tim i da se smanji jaz u percepciji koja postoji prema EU i NATO. FOTO TANJUG/RADE PRELIC/bs

Srbija je važna NATO-u i NATO je važan Srbiji, poručila je večeras zamenica pomoćnika generalnog sekretara za javnu diplomatiju u Odeljenju za javnu diplomatiju pri NATO Karmen Romero i naglasila da Alijansa snažno podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, kao i sporazum o normalizaciji odnosa, potpisan u Vašingtonu.

„Svaki politički korak ka dobrim odnosima između Beograda i Prištine je važan, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za regionalni mir i našu sopstvenu bezbednost, cele evroatlanske regije“, rekla je Komero na Beogradskoj NATO nedelji u organizaciji Centra za evroatlantske studije (CEAS).

Ona je naglasila da je Srbija od ključnog značaja za stabilnost Zapadnog Balkana, ocenivši da je Srbija snaga za dobro na Zapadnom Balkanu i stabilnost Zapadnog Balkana, koja je, kako je navela, povezana sa stabilnošću u evroatalnskoj oblasti.

Romero je navela da će KFOR ostati na KiM koliko god je potrebno, ali je naglasila da dugoročno rešenje može biti samo političko.

U tom kontekstu, ukazala je na važnost regionalne saradnje.

„Ovo je od suštinskog značaja za stabilizaciju Zapadnog Balkana. Prema mom mišljenju, partnerstvo između NATO i Srbije nastaviće da doprinosi unapređenju regionalne saradnje“, rekla je Romero.

Ona je partnerstvo između Srbije i NATO opisala kao posvećeno, ali i zrelo, i poručila da NATO želi da nastavi da ga razvija.

„Samo kroz saradnju i dijalog možemo da stvorimo jači i stabilniji region Zapadnog Balkana. Uprkos našim razlikama, a imamo ih mnogo, odnosi Srbije i NATO ostaju od ključne važnosti za oba partnera u predstojećim godinama“, poručila je Romero.

Naglasila je da NATO i Srbija žele mir, bezbednost i prosperitet za svoje građane.

„Mi kroz naše partnerstvo aktivno radimo zajedno kako bismo pomogli da ovo postane stvarnost i zato je naše partnerstvo značajno za obe strane“, rekla je Romero.

Govoreći o odnosima Srbije i NATO u svetlu nedavnih događaja, naročito pandemije korona virusa, ona je istakla da je NATO odgovorio na dva načina na Kovid-19.

„Prvo štiteći naše snage kako bi ostale spremne za suočavanje sa bezbednosnim pretnjama i kako bismo osigurali da ova zdravstvena kriza ne postane bezbednosna kriza. Drugo je to što smo pokazali snažu solidarnost i podršku civilnim naporima“, navela je Romero.

Ona je istakla da je NATO pokazao solidarnost sa članovima Alijanse i zemljama partnerima, kao i da je odgovorio na sve pozive za pomoć bez pravljenja razlike.

„Pojedinačni saveznici NATO pružili su ključnu medicinsku pomoć Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana“, naglasila je Romero i dodala da su saveznici preko KFOR-a pružili medicinsku pomoć svim zajednicima na KIM, uključujući srpske građane.

Kostić: KFOR jedini garant bezbednosti i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji

Snage KFOR-a ostaju ključni i praktično jedini garant bezbednosti i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas ministar-savetnik iz Odeljenja za NATO i Partnerstvo za mir Ministarstva spoljnih poslova Srbije Saša Kostić.

Kostić je naveo da Srbija podržava angažovanje KFOR na KiM na osnovu rezolucije UN 1244 i da očekuje da snage KFOR zadrže statusno neutralno postavljanje i da proaktivno deluju u cilju sprečavanja bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije na terenu.

Naglasio je da se prisustvo međunarodnih bezbednosnih snaga u južnoj pokrajini može izmeniti ili ukinuti jedino novom rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

”Nesporna je činjenica da aktuelna bezbednosna situacija na KiM zahteva, ako ne veće, bar nesmanjeno prisustvo snaga KFOR u južnoj pokrajini”, rekao je Kostić na panelu ”Srbija i NATO – nova vlada(e) – novi trendovi?” na Beogradskoj NATO nedelji u organizaciji Centra za evroatlantske studije.

On je naglasio da Srbija ceni opredeljenje NATO da se nivo i brojnost snaga KFOR-a procenjuje isključivo prema bezbednosnoj situaciji na terenu, a ne, kako je rekao, na osnovu unapred određenih kalendarskih rokova.

Kostić je ocenio da snage KFOR-a ostaju jedina legalna vojna formacija u pokrajini i ključni garant sporovođenja Briselskog sporazuma, ali i bezbednosti i opstanka srpske zajednice na KiM.

”Svaki jednostrani pokušaj da se nekom drugom to dodeli ili neko drugi preuzme deo mandata i obaveza KFOR-a, predstavlja kršenje Rezolucije 1244 i potencijalni je izvor nestabilnosti i tenzija”, ukazao je Kostić.

Primetio je da Priština protivno međunarodnom pravu, uprkos upozorenjima EU i NATO, i uz igonorisanje interesa i stavova Srba na KiM, ne odustaje od planova da na KiM ”instalira” novog bezbednosnog ”igrača” na terenu, odnosno da formira tzv.ministarstvo odbrane i otpočne proces transformacije tzv.kosovskih bezbednosnih snaga u tzv.vojsku Kosova.

Kostić je naglasio da takvi potezi Pištine predstavljaju grubo kršenje važeće Rezolucije 1244 i Vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova, po kojima, podsetio je, isključivo međunarodne bezbednosne snage imaju mandat za sve vojne aspekte bezbednosti na KiM.

”Međunarodno bezbednosno prisustvo ili bilo koja revizija u vojnom aspektu bezbednosti u južnoj pokrajini mogu biti izmenjeni ili ukinuti jedino novom rezolucijom SB UN”, zaključio je Kostić.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još