Petković: Bilbordi sa amblemom UČK otvoreni poziv na nasilje

Postavljanje bilborda sa amblemom UČK na prilazu Gračanici je najotvorenija pretnja bezbednosti Srba u centralnom delu Kosova i Metohije i provokacija koja ukazuje na to da su Albanci u našoj južnoj pokrajini još uvek daleko od pravljenja iskrenog otklona od zločina počinjenih u njihovo ime, navodi se u saopštenju Petra Petkovića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Podsećam da se neki od komandanata UČK nalaze pred sudom upravo zbog zločina počinjenih nad Srbima i drugim nealbancima, ali i nad svojim sunarodnicima koji su bili protivnici terorističkih i zločinačkih metoda borbe za ostvarenje političkih ciljeva.

Društvo na Kosovu i Metohiji se pred očima međunarodne zajednice kreće u pravcu opasne radikalizacije, što je nesumnjiva pretnja za nealbansko stanovništvo, ali i za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Bilbordi sa amblemom UČK su dakle otvoreni poziv na nasilje i delo ljudi koji se ponose zločinima, i zato očekujem da predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji hitno reaguju i preduzmu korake kako bi ova pretnja bila otklonjena, a srpski narod da u ovom osetljivom trenutku ne naseda na provokacije, kaže Petković.

Svesni smo težine i delikatnosti situacije i zato ćemo nastaviti da, u interesu bezbednosti našeg naroda, krajnje uzdržano reagujemo na krivične postupke koji se vode protiv komandanata UČK, međutim ovo je situacija koja poziva na uzbunu i oprez, jer verbalne pretnje na Kosovu i Metohiji, kako nas je iskustvo naučilo, veoma lako prerastaju u ozbiljnije bezbednosne pretnje, zaključuje se u saopštenju.

Naime, na bilbordima su za sada nepoznate osobe postavile simbole i oznake OVK .
Sloboda ima ime – piše na bilbordu uz amblem OVK.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments