• Početna>
  • Vesti>

Zajednička statusna konferencija za svu četoricu šefova OVK

Prva statusna konferencija u procesu protiv četvorice članova Glavnog štaba tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), održaće se 18. novembra pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Sudija za prethodni postupak je pozvao svu četvoricu optuženih u tom predmetu – Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija, kao i njihove branioce da prisustvuju statusnoj konferenciji, rečeno je Tanjugu u Specijalizovanim većima.

“Iako su sva četvorica optuženih pozvani da učestvuju na ovom rocištu, oni imaju mogućnost da odluče da ih zastupa samo njihov branilac ili da učestvuju na konferenciji putem video veze”, precizirala je za Tanjug portparolka Specijalizovanih veća Angela Grip.

Statusna konferencija služi za tehničku razmenu informacija tokom koje, kako je ukazala Gripova, na primer – odbrana i tužilaštvo odlučuju na koji će način jedni drugima tokom procesa obelodanjivati dokaze koje poseduju.

Deo sednice na kojem bude rasprave o dokazima sudija može da zatvori za javnost zbog zaštite bezbednosti žrtava i svedoka.

Pored rasprave o procesnim pitanjima u vezi sa dokazima za predstojeće suđenje, očekuje se da bude reči i o pritvoru u kojem se nalaze optuženi, jer su njihovi advokati najavili da će tražiti da se brane sa slobode.

Tači i ostali prvi put su se početkom ove sedmice pojavili pred sudijom za prethodni postupak i negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice, koja ih zajedno tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika.

Izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smešteni u pritvorusku jedinicu.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još