Srbija obeležila Dan primirja – položeni venci, odata počast junacima Velikog rata

Svečanom državnom ceremonijom i polaganjem venaca na Spomen kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju danas je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Izaslanik predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ministar odbrane Nebojša Stefanović položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Vence na Spomen kosturnicu branilaca Beograda položili su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić,  gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici diplomatskog kora i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

“Čast mi je da vas u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i svoje lično ime pozdravim, ponosno stojeći na mestu koje je simbol stradanja svih heroja istorije koji su hrabrošću u srcu, verom u sebe i neizmernom ljubavi prema otadžbini, iako vojno i brojčano slabiji, izborili nemoguće”, rekla je ministarka Darija Kisić obraćajući se prisutnima.

Podsetila je da je na današnji dan, pre više od jednog veka, okončan Prvi svetski rat i da se stalo na put “naizgled neprekidnom vihoru stradanja koji je pretio da istrebi mnoge narode Evrope, uključujući i srpski narod”.

Kako je dodala, zaustavljeno je stradanje čovečanstva i otpočeo period mira i obnove zemlje. 

“Ovaj datum je sećanje na Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale rat. Prvi svetski, odnosno Veliki rat,  bio je sukob koji mi Srbi moramo pamtiti i neprestano podsećati na njega. To je važan datum za sve građane Srbije i Beograda, koji se slavi u celoj Evropi, ali i širom sveta”, istakao je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Radojičić je dodao da nama, praunucima junaka – rodoljuba, koji su dali ogroman doprinos u ovoj borbi protiv nemerljivo jače sile i pritom pretrpeli nezamislivu patnju i konačno položili svoje živote, ostaje da se trudimo da uvek na ovaj dan kažemo veliko hvala i pokažemo da Srbija nikada neće zaboraviti svoje oslobodioce.

Pred državne ceremonije, ministar Nebojša Stefanović položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i načelnika Kabineta ministra odbrane brigadnog generala Siniše Kresovića, uz najviše vojne počasti, himnu Republike Srbije i svečani stroj Garde.

Nakon polaganja venca, u spomen-knjigu ministar Stefanović je napisao: “Stojeći pred kriptom junaka istorije još jednom potvrđujemo da sećanje na njihovu hrabrost i žrtvu u Prvom svetskom ratu prevazilazi prostor i vreme. Odajemo počast, kako našim precima, tako i svim žrtvama ovog istorijskog događaja i sa ponosom pamtimo pobedu Srbije i njenog naroda u oslobodilačkim ratu. Odazvali ste se pozivu za odbranu, branili i odbranili čast i slobodu srpskog naroda i države. Počivajte u miru, uvereni da ćete zauvek biti primer požrtvovanja i ljubavi prema otadžbini, uzdignuti na pijedestal onih koji se pamte. Neka vam je večna slava i hvala!”

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je dan sećanja na ogromno stradanje srpskog naroda u Velikom ratu, ali i obaveza i odgovornost da, poput Srbije 1918. godine, nastavimo da baštinimo evropske vrednosti pobednika, težeći ka napretku, jedinstvu, miru i saradnji, poručila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlovićna Instagramu. 

Venci na francusko vojničko groblje povodom Dana primirja

Povodom obeležavanja Dana primirja položeni su venci na francusko vojničko groblje u Beogradu.

Vence su položili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni, Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, SAD Entoni Godfri, Nemačke Tomas Šib, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije…

Vesić je rekao da se danas, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, sećamo velike pobede saveznika, u kojoj je učestvovala i Srbija, kao i svih srpskih i žrtava naših saveznika koje su date za pobedu i slobodu.

“Kada je probijen Solunski front u septembru 1918. godine zajedničkom akcijom srpske i francuske vojske trebalo je 45 dana da se oslobodi Srbija, da se pređe više od 600 kilometara i da iz stroja naših protivnika bude prvo izbačena Bugarska, a potom i Austrougarska da bi svega 11 dana kasnije kapitulirala i Nemačka”, podsetio je Vesić.

Naveo je da je proboj Solunskog fronta bio odlučujući za pobedu u Prvom svetskom ratu i da su hiljade srpskih i francuskih vojnika dali živote u toj velikoj bici i za slobodu Srbije. 

Bocan-Harčenko: Da ne dozvolimo da se ponovi tragedija svetskog rata

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu venci su položeni i na spomen kosturnicu ruskih vojnika, na Novom groblju u Beogradu. 

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je da je naša obaveza da ne dopustimo ponavljanje tragedije svetskog rata, saopštila je ambasada Rusije u Srbiji.

Prema njegovim rečima, na nama je da uradimo sve što je moguće radi utvrđivanja u međudržavnim odnosima duha saradnje, uzajamnog poverenja i dobrosusedstva.

“Samo jedinstvo može dovesti miru i prosperitetu. Neka zauvek traju svetla sećanja na junake. Slava rusko-srpskom bratstvu po oružju”, rekao je Bocan-Harčenko.

On je podsetio da je tokom Velikog rata na bojištima poginulo preko tri miliona državljana Rusije, kao i da se u Srbiji čuvaju zahvalna sećanja na ruske junake koji su pali na Solunskom frontu i tokom odbrane Beograda. 

U Srbiji i svetu se obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: Beoinfo

Comments