Seljimi u Hagu: Nisam kriv ni po jednoj tački optužnice

Jedan od članova Glavnog štaba OVK Redžep Seljimi izveden je pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici. Rekao je da se ne osseća krvim ni po jednoj od tačaka optužnice.

Seljimi: Borbu sam započeo sa Jašarijem, završio sa Klarkom i NATO

Redžep Seljimi negirao je krivicu za optužbe Speijalizovanog tužioca Kosova, ističući da se on borio za “oslobođenje Kosova od okupatora – Srbije”.

“Borbu za oslobođenje Kosova započeo sam sa Agonom Jašrijem i završio je sa generalom Klarkom i NATO”, naveo je pored ostalog Seljimi na prvom pristupanju pred sudiju za prethodni postupak Specijalizvanih veća Kosova u Hagu.

On je dodao da će u ovom postupku dokazati sa borio sa OVK za slobodu i da je ta borba “bila čista i pravična”.

“OVK i ja, nemamo veza za udruženim zločinačkim poduhvatom koji se pominje u optužnici. Borio sam se protiv Srbije kao okupatora, koja je mom narodu nanela samo zlo i genocid”, rekao je Sljimi.

Izjašnajvajući se o krivici, rekao je da se “ne oseća krivim po jednoj od tačaka optužnice, za koju je rekao da je netačna i nepravedna prema njemu i borbi njeogovg naroda”.

Seljimi je ovu priliku iskorstio da i da kaže da je kao poslanik kosovske skupštine svojevremeno bio protiv osnivanja ovih Specijalizovanog tužilaštva i veća Kosova, (koja mu sada sude, a čine ih međunarodne sudije i tužioci, ali se sudi na osnovu ustava i zkaona Kosova), jer je želeo da se pravda vrši u insititucijama Kosova.

Dao je i svoje tumačenje mišljenja Međunarodnog suda pravde u vezi sa nezavisnošću Kosova, tvrdeći da je taj sud odlučio je u prilog Kosovu.

“Međutim, samo nekoliko meseci pre odluke MSP sprske vlasti su odlučile izdale dokument protiv nezavisnosti Kosova. Mi smatramo da nije trebalo da se osnuje sud na osnovu onoga što je Srbija odlučila”, naveo je Seljimi.

Ročištu prisustvuju pomoćnici Specijalizovanog tužioca Kosova Džeka Smita, kao i Seljimijev pomoćni branilac Robert Karels, koji je objasnio da glavni branila Dejvid Jang nije bio u situaciji da dođe usled mera za sprečavanje širenja virusa kovid 19 uvedenih u Velikoj Britaniji.

Sudija Nikolas Giju podučio je, pored ostalog, Seljimija i ostale učesnike u postupku da ne smeju da otkrivaju podatke koji su zaštićeni i tajni.

U daljem toku ročišta Seljimiju je pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno s Hašimom Tačijem, Karijem Veseljijem i Jakupom Krasnićijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, nakon čega ga je sudija pozvao da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

Izjašnajvajući se o krivici, rekao je da se “ne oseća krivim po jednoj od tačaka optužnice, za koju je rekao da je netačna i nepravedna prema njemu i borbi njeogovg naroda”.

Seljimi je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Veseljijem iz Prištine prebačen u Hag i smešten u pritvor.

Tači, Krasnići i Veselji izjasnili su se da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, Seljimi će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metohiji i severu Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, zajedno sa ostalima se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: Specijalizovano veće

Comments