• Početna>
  • Vesti>

Najgori dan od početka epidemije – kovid odneo još 21 život, novozaraženih 3.536

Prema poslednjem preseku, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 3.536 osoba, a od posledica zaraze preminula je 21 osoba. Testirano je 12.514 uzoraka.

U Srbiji je, prema najvonijim podacima, koronavirusom zaraženo još 3.536 osoba od testiranih 12.514.

Od posledica kovida-19 preminula je još 21 osoba, ukupno 936 smrtnih slučajeva od početka epidemije.

Hospitalizovano je 2.959 pacijenata, od kojih je 143 na respiratorima.

Do sada je ukupno testirano 1.455.156 uzoraka.

Stručnjaci ocenjuju da je zbog sve većeg broja obolelih i hospitalizovanih epidemiološka situacija blizu katastrofalne.

Privremena kovid bolnica u “Štark areni” se ubrzano puni. Trenutno je smešteno 447 pacijenata, a ukupno je 510 kreveta. Koordinator ove privremene bolnice dr Vlado Batnožić kaže za RTS da je 250 pacijenata na kiseoniku i da je reč o dosta ozbiljnim pacijentima sa jednostranom ili obostranom upalom pluća koji zahtevaju ozbiljnu kliničku terapiju.

I u drugim bolnicama sve je više hopsitalizovanih. Direktor KBC Zvezdara Petar Svorcan kaže da je u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno zbrinut 371 kovid pacijent i da je popunjenost kapaciteta u toj kovid bolnici 90 odsto.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da situacija u školama u vezi sa koronavirusom nije alarmantna i za sada ne ukazuje na potrebu njihovog zatvaranja. Naveo je da se razgovara o ideji da zimski raspust bude istovremeno za sve učenike na celoj teritoriji Srbije i da će to biti tema sledeće sednice Kriznog štaba.

Od petka u 19 časova stupaju na snagu nove antikovid mere na Kosovu i Metohiji koje predviđaju uvođenje policijskog časa u Prištini, Podujevu, Đakovici, Gnjilanu, Uroševcu, Kosovom Polju, Obiliću i Štimlju. Policijski čas trajaće do pet izjutra, a navedene opštine su u crvenoj zoni rizika od infekcije.

Izvor: RTS

Foto: Ilustracija


Comments

Pročitaj još