Petković: Neće se menjati stav SAD po pitanju KiM

Stav SAD prema Kosovu i Metohiji je poznat i on se neće menjati dolaskom nove administracije, to je za njih nezavisna država, kaže direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i dodaje da Srbija nije ista država kao 2008. godine i da se sada njen glas čuje.

On je za TV PInk naveo da je SAD 2008. godine priznala nezavisnost Kosova, ali da su i pre toga bili mentori kosovske nezavisnost, te da se to neće menjati.

“Veliki napredak je ostvaren što je predsednik Vučić uspeo da otvori teška vrata za srpsku stranu kada je reč o američkoj administraciji. Naša delegacija je primljena od strane najviših predstavnika SAD u Belu kući i potpisan je sporazum koji je u interesu Beogradu”, rekao je Petković.

Kaže da je opozicija u Srbiji smatra da će se dolaskom Džoa Bajdena pojačati pritisci na Srbiju i da će to ubrzati kraj ove vlasti.

Navodi da se zbog toga napada sve što se radi – mostovi, auto-putevi, ali i da se stvara opasna atmosfera u kojoj se javnost anestežira da su napadi na predsednika i njegovu porodicu, normalno, prirodno stanje.

“SAD u mnogome neće menjati pravac, spoljna politika je unapred određena, ono što je važno sada se čuje srpski glas. To razume i nova administracija”, rekao je on.

Podseća da su najglasniji opozicioni lideri Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Borko Stefanović bili na vlasti kada je proglašena kosovska nezavisnost, da je zahvaljujući njima dijaloga Beograda i Prištine prebačen iz UN da se vodi pod okriljem Brisela.

Izvor: TANJUG

Comments