• Početna>
  • Vesti>

Borelj: Integracija Zapadnog Balkana je zajednički interes

Zapadni Balkan je u srcu Evrope, a njihova budućnost je u Evropskoj uniji, zbog čega je angažovanje EU bilo i ostalo tako snažno, rekao je šef diplomatije EU Đuzep Borelj, prenosi Tanjug.

Borelj je na samitu lidera Zapadnog Balkna i EU u okviru Berlinskog procesa poručio da je zajednički interes integracija Zapadnog Balkana, poboljšanje prosperiteta, pravde i sigurnosti u regionu.

“Suočavamo se sa zajedničkim izazovima i zajedno radimo na rešenjima”, naglasio je Borelj.

Kao primer “najbliže partnerske saradnje” EU sa Zapadnim Balknom Borelj je naveo podršku Unije regionu tokom pandemije Kovid19 koja se ogleda ne samo u medicinskom materijalu već i u Ekonomsko-investicionom planu za oporavak.

Na samitu u okviru Balkanskog procesa lideri regiona potpisaće akcioni plan za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, a Borelj je tim povodom poručio da je zajedničko tržište EU “jedno od najvažnijih bogatstava Unije”.

On ocenjuje da će regionalno tržište Balkana “otključati” ekonomski potencijl regiona i učiniti region ekonomski sposobnim za pridruživanje Evropskoj uniji.

“U svemu tome ne smemo zaboraviti da oporavak mora biti održiv i socijalno pravedan. A to znači težnja ka zelenom ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji ekonomije i društva”, kaže Borelj.

On je zaključio svoj govor napomenom da EU investicije u regionu moraju biti potkrepljene temeljnim reformama i da “svaki partner u regionu zna šta treba učiniti”.

“Zajednički rad, kao što to radimo u Evropskoj uniji, najbolji je način da se prevaziđe nasleđe prošlosti i izgradi bolja budućnost. Jasan je signal našoj omladini da ozbiljno shvatamo njihove težnje za zelenim, mirnim, pravednim i prosperitetnim društvima”, zaključio je Borelj.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments

Pročitaj još