• Početna>
  • Vesti>

Petković: Sa Bajdenom teža pozicija Srbije, ali nije kraj sveta

Pobeda Džozefa Bajdena otežava poziciju Srbije, ali to ”nije kraj sveta”, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uz ocenu da je Priština sve vreme čekala ishode američkih izbora očekujući da će SAD dodatno pritisnuti Srbiju da prizna Kosovo i da će se stvari u dijalogu pomeriti u pravcu koji njoj odgovara.

Petković je kazao da su u Prištini smatrali da bi sa Trampom situacija oko KiM išla u drugom pravcu i da su se zato potpuno iracionalno ponašali kada je u pitanju dijalog sa Beogradom.

On je ukazao da su SAD priznale Kosovo i da svoju politiku prema Kosovu neće menjati, ali da se u odnosu američke administracije promenilo to što SAD žele konačno da čuju i srpsku stranu.

”Ono što se promenilo, nadam se da će se i nastaviti, je da prvi put posle decenija, administracija SAD želi konačno da čuje i srpsku stranu, što je postalo moguće zahvaljujući predsedniku Vučiću, koji je uspeo da na međunarodnoj sceni ponovo aktuelizuje pitanje KiM”, rekao je Petković za TV Hepi.

Ukazao je i da je u čestitki Bajdenu predsednik Vučić naveo da se Srbija nada nastavku dobre saradnje, koja je uspostavljena za vreme Trampa.

”Za razliku od svih koji su potrčali da bace kamen na Trampa, predsednik Vučić se ne odriče onoga što su činjenice, a to je da je za vreme Trampa Srbija krenula u dobrom pravcu zbog čega smo i govorili da će naša pozicija sa Bajdenom biti teža”, rekao je Petković.

On je primetio i da je opozicija jedva dočekala da pobedi Bajden misleći da će, kako kaže, američka administracija da pritisne vladu i predsednika Vučića, da se poništi Vašingtonski sporazum i da sve to vodi u pravcu smenjivanja sadašnje vlasti.

Petković je kazao da su, ne samo u Prištini, nego i u vanparlamentarnoj opoziciji u Srbiji, jedva dočekali da napadnu Vašingtonski sporazum i predsednika Vučića i aktuelnu vlast jer su se, kaže, usudili da poboljšaju da uspostave dobre odnose sa SAD.

”U glavi Dragana Đilasa i dalje živi ideja da su pojedinci i institucije jedno, kao što je bilo u vreme bivše vlasti, a u Srbiji danas funkcionišu institucije i taj sporazum je potpisan sa predsednikom SAD u Beloj kući. Svaka ozbiljna država kao što su SAD vodi računa o onome šta je potpisano i šta su preuzete obaveze prethodne administracije”, naveo je Petković.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Petković je kazao da treba razgovarati o svim važnim pitanjima koja će da relaskiraju odnose Beograda i Prištine i da se reši pitanje nestalih i interno raseljenih, kao i pitanje ekonomije koje, kako je ocenio, posebno opterećuje albansko društvo.

”Kod njih je zbog epidemije katastrofalna situacija u ekonomiji i umesto da, kao što predlaže predsednik Vučić, Priština uđe u ”mini-šengen”, da ekonomija preuzme primat, pa da onda rešavamo politička pitanja, njih to ne interesuje i spremni su da po cenu sopstevnog ekonomskog potonuća insistiraju na tzv. međusobnom priznanju. Ali, to nije i neće biti na agendi”, podvukao je Petković.

Komentarišući podizanje optužnica i privođenje bivših pripadnika OVK, Petković je kazao da je to dobar i pozitivan korak jer 20 godina nije bilo političke volje da se istraže zločini nad ubijenim Srbima na KiM.

”Postoje činjenice, postoje svedoci, dokazi, pravda treba da bude zadovoljena. Ostaje da se vidi u kom pravcu će ići sudjenja jer je taj sud osnovan po zakonima tzv. Kosova, samo je teritorijalno izmešten u Hag. Pratićemo kako će se to odvijati”, rekao je Petković.

 

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još