• Početna>
  • Vesti>

Ekspres: Na Kosovu od sutra nove restriktivne mere, opštine će biti podeljene u tri grupe

Epidemiološka situacija na Kosovu pokazuje znake pogoršanja. Na osnovu nedavnih slučajeva i velikog broja smrtnih slučajeva od covid-19, ministar zdravlja Armend Zemaj održao je danas sastanak sa gradonačelnicima, sa kojima je razgovarao o koracima koje treba preduzeti za suzbijanje i sprečavanje virusa korona. Zemaj je izjavio da kriva nedavnih slučajeva zahteva povećanu i aktivnu negu, piše Express, presnosi KoSSev.

Posle ovog sastanka, odlučeno je da se mere protiv Covid-19 podele u tri grupe u zavisnosti od broja zaraženih u gradovima.

Nove mere biće uvedene u gradovima na osnovu tri zone: zelene, žute i crvene.

Ali nisu svi zadovoljni ovim podelama.

Gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti, u objavi na Fejsbuku napisao je da je centralna vlast Prištinu smestila u crvenu zonu, preporučujući jednonedeljno zatvaranje.

„Kao izgovor je korišćen aktivan broj zaraženih. S obzirom na to da Priština ima neuporedivo najveći broj obavljenih testova, a ujedno i najveći broj stanovnika, zatražili smo da se ovo merenje izvrši u odnosu na broj pozitivnih slučajeva. Ali ovo nije uzeto u obzir“, napisao je Ahmeti.

Gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri u izjavi za Express izneo je detalje o sastanku.

Bahtiri je za Express kazao da je, između ostalog, zatražio od ministra Zemaja da ne obustavlja rad ugostiteljskih objekata u Mitrovici.

Dalje je pojasnio da se po površini Mitrovica nalazi u žutoj zoni.

„Prešli smo 80 inficiranih. Na osnovu ovoga nalazimo se u žutoj zoni”, kaže Bahtiri.

„Od danas treba uvesti nove mere, podelili smo ih u tri grupe. Koje opštine imaju preko 80 slučajeva u roku od nedelju dana ulaze u žutu zonu, ispod 80 slučajeva – zelena, preko 120 slučajeva ulazi u crvenu zonu i uvodi se u karantin”, rekao je on.

A gradonačelnik Vučitrna, Džafer Tahiri, objasnio je da su to isto tražili od vlade, odnosno ministra Zemaja u ovom slučaju, da budu posebno oprezni sa ugostiteljskim sektorom.

„Smatram to pozitivnim sastankom. Ali zatražili smo od ministra Zemaja da se pobrine za ugostiteljstvo“, kaže on za Express.

Isti zahtev dolazi i iz opštine Suva Reka. Gradonačelnik ove opštine Balji Muharemaj rekao je za Express da šteta u slučaju zatvaranja ugostiteljskih objekata može biti velika.

„Date su sve preporuke. Očekuje se da će biti poslate vladi, a zatim i nama opštinama“, kaže Muharemaj.

Gazeta Express javila je u međuvremenu da će nove mere stupiti na snagu sutra i biti na snazi nedelju dana.

Novim merama izvršiće se podela gradova, tj. opština na tri zone – zelenu, žutu i crvenu, a na osnovu epidemiološke situacije i broja aktivnih slučajeva.

U opštinama koje su u zelenoj zoni – sa manjim stepenom rizika od širenja infekcije, privrednicima će biti dozvoljen rad od 05.00 do 19.00. Isto radno vreme važiće i za tržne centre kao i za ugostiteljske objekte, osim za one koji pružaju usluge dostave.

Privredni subjekti u opštinama koje su u žutoj zoni radiće od 06.00 do 18.00, piše Gazeta Express.

Prevoznicima u ovim opštinama biće dozvoljeno da rade sa pola kapaciteta.

Opštine u crvenoj zoni biće u karantinu, piše Gazeta Express.

Zabranjen je ulazak i izlazak građanima, osim zdravstvenom osoblju, osoblju obezbeđenja, pravosudnim organima i studentima.

Ova mera se neće odnositi u slučaju zadovoljenja medicinskih potreba, za proizvodnju, snabdevanje i prodaju osnovnih prehrambenih proizvoda i lekova.

Mera se neće odnositi i na ekonomske operatere i za lanac snabdevanja.

Biće dozvoljen rad i građevinskim kompanijama i operaterima koji izvode javne radove.

Ovaj medij piše i da će biti zabranjen rad ugostiteljskim objektima u opštinama koje su u crvenoj zoni, osim usluge dostave po porudžbini i pružanja usluge gostima u hotelu.

Zemaj: Nove mere poslate na odobrenje vladi

U međuvremenu se na Fejsbuku oglasio kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj.

Poručio je da su neophodne stroge mere, kako ne bi došlo do uvođenja vanredne situacije.

Potvrdio je da su na današnjem sastanku Odbora za upravljanje pandemijom razgovarali upravo o novim merama, te da je dokument sa istim poslat kosovskoj vladi na odobrenje.

Dodao je da će osnovne i srednje škole biti otvorene, ali da će se nadgledati kao i ranije, dok univerziteti nastavljaju sa nastavom na daljinu.

Proteklog vikenda na Kosovu je zabranjena aktivnost svih privrednih subjekata i preduzeća, kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Tokom ovog perioda zatvoreni su tržni i rekreativni centri i ugostiteljski objekti.

Tokom vikenda, građanima u sedam kosovskih opština – Prištini, Kosovu Polju, Gnjilanu, Obiliću, Đakovici, Podujevu i Štimlju – zabranjen je ulazak i izlazak, osim u hitnim slučajevima.

Kosovsko udruženje ugostitelja i Privredna komora Kosova usprotivili su se bilo kojoj odluci o daljem zatvaranju preduzeća ako se ne subvencionišu i ne podrže strateški paketi za pokrivanje štete.

Udruženje ugostitelja Kosova, na vanrednom sastanku, zatražilo je od institucija da ne donose odluke koje štete preduzećima.

„U slučaju da buduće odluke za zatvaranje ne budu subvencionisane ili podržane konkretnim strateškim planovima za pokrivanje šteta i paketom za subvenciju linija plata za radnike, subvencijama za troškove kirija, pomoći u plaćanju kamata kredita, podelu grantova koji stimulišu promet u ugostiteljstvu, obećavamo da ćemo se suprostaviti svakoj odluci za dalje zatvaranje ili skraćenje radnog vremena, u svakom mogućem obliku, obuhvatajući i one radikalne: nezatvaranje lokala ili proteste“, navodi se u saopštenju ugostitelja Kosova.

Predsednik Privredne komore Kosova, Berat Rukići, u objavi na Fejsbuku rekao je da je ova nedelja ključna za to da se „ekonomija na šalje u kolaps“.

„O oporavku se ni ne razgovara. Sada, pre oporavka, mora se obezbediti opstanak“, napisao je Rukići.

Redovni ekonomski izveštaj Svetske banke, objavljen 22. oktobra, istakao je da pandemija koronavirusa ugrožava radna mesta na Kosovu.

Prema ovom izveštaju, očekuje se da će se kosovska ekonomija umanjiti za 8,8 procenata u 2020. godini.

Privrednim preduzećima na Kosovu, kako bi zadržali radnike na poslu i kako bi nadoknadili gubitke od pandemije, pomogao je Fond za ekonomski oporavak kosovske vlade.

Za ova preduzeća iz ovog fonda, koji iznosi preko 350 miliona evra, nedavno je izdvojeno 60 miliona evra, ali su ih sama preduzeća ocenila kao nedovoljna.

Izvor: Kossev / Gazeta ekspres

Comments

Pročitaj još