• Početna>
  • Vesti>

Prilužje: OŠ “Vuk Karadžić” obeležila 155 godina rada

Osnovna škola “Vuk Karadžić” u Prilužju obeležila je Dan škole. 8. novembar, kada je rođen reformator srpskog jezika i velikan srpske književnosti, po kome nosi ime, prenosi Radio Kim.

Zbog situacije izazvane koronavirusom izostale su školske svečanosti i đačke priredbe, ali je održana je kratka svečana sednica nastavničkog veća.

Nastavnici su na časovima pričali o Danu škole, Vuku Karadžiću, istorijatu školstva u Prilužju, koje se prožima kroz XIX, XX i XXI vek.

Na Fejsbuk nalogu škole objavljen je kolažni prilog u čast Dana škole u kome su, pored istorijskih podataka i prilika u kojima je radila škola od 1865. godine, navedeni i sadašnji radni rezultati.

Navedeno je da je škola posle 1999. godine imala 340 đaka u šesnaest odeljenja i predškolsko odeljenje, a da danas ima 247 đaka u 15 odeljenja i dve predškolske grupe.

Osnovna škola “Vuk Karadžić” u Prilužju prema rečima direktora Srđana Zdravkovića, i pored toga što je broj đaka smanjen, “opstaje i odoleva braneći tradiciju i korene u Prilužju, koji potiču još pre Kosovskog boja i pravi je svetionik prosvećivanja i opstajanja u mnogim zlim vremenima kroz tri veka kroz koja se proteže njen rad i postojanje”.

Pored uspeha u nastavnim aktivnostima koji se dopunjavaju oglednim časovima, školama u prirodi, naveden je i širok spektar vannastavnih aktivnosti: škola atletike, skijanja, fudbala, šaha, stonog tenisa, kao i muzička, dramska, recitatorska i folklorna, ali i druge sekcije.

Najviše uspeha ostvarili su mladi atletičari osvajanjem medalja na mnogim prvenstvima, atletskim mitinzima, krosovima i trkama na svim nivoima u Srbiji, i na taj način proslavili svoju školu i svoje mesto.

Po uspesima potom slede i druge sportske sekcije, ali i svi ostali koji predstavljaju osnovnu školu “Vuk Karadžić” u Prilužju.

Sa tradicionalne muzičke manifestacije osnovaca “Cvrkuti sa Ibra”,  deca iz Prilužja se veoma često vraćaju sa nagradama.

Tu su i brojna prva mesta i diplome sa opštinskih, okružnih, pokrajinskih i republičkih takmičenja u znanju iz nastavnih predmeta.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još