• Početna>
  • Vesti>

Danas je Mitrovdan, gradska i hramovna slava Kosovske Mitrovice

Srpska pravoslavna crkva slavi danas praznik Svetog Dimitrija Solunskog, u narodu poznat kao Mitrovdan, u znak sećanja na stradanje i smrt ovog svetitelja. 

Ovo je i hramovna i gradska slava Kosovske Mitrovice. Usled pandemije virusa korona ove godine su izostala okupljanja na liturgiji i tradicionalne litije kroz grad.

Liturgiju je služio protojerej stavrofor Milija Arsović, namesnik  Kosovskomitrovički, uz sasluženje sveštenstva hrama. Nakon liturgije usledila je Sveta tajna pričešća i rezanje slavskog kolača.

Rezanju kolača ispred Hrama Sv. Dimitrija prisustvovao je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, ove godine litije su izostale.

Čestitku povodom slave vladiki raškoprizrenske eparhije i kosovsko-metohijske Teodosiju, protojereju parohije mitrovačke MIliji Arsoviću i narodu Kosovske Mitrovice uputio je predsednik Odbora za pomoć Kosmetu iz Banjaluke Milorad Arlov.

U saopštenju navodi da mu je veoma žao što posle pet godina, ove izostaje veliki slavski kolač sa zlatnikom u liku Sv.Dimitrija, i ako je ” povodom postojanja 15 godina velelepnog hrama planiran najvredniji zlatnik do sad”.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još