• Početna>
  • Vesti>

“Ime naroda” otvara 6. Kosovo i Metohija filmski festival u Gračanici

Šesto izdanje Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (KMMFF) biće održano od danas do četvrtka, 5. novembra, u Domu kulture Gračanica, a na otvaranju će biti prikazan film “Ime naroda” Darka Bajića.

Istog dana, pre svečanog otvaranja, termin za najmlađe od 15 časova rezervisan je za animiranu avanturu „Superjunak Sam Sam”, dok će od 14 i 30 biti i projekcija pobednika na Palićkom festivalu, norveška drama „Nada” Marije Sedal.

Debitantsko dugometražno ostvarenje „A.S. (25)” mlade rediteljke Milene Grujić, takođe je prvog dana na repertoaru, posle naslova „Ime naroda”.

Sutradan od 15h, crtani fim „Čuvari Oza” prvi je na planu, da bi onda „štafetu” preuzela rediteljka Jelena Radenović i njen drugi dokumentarni film „Umetnost sećanja”.

Film „Znoj” (17.30h) je poljsko-švedska koprodukcija u režiji Magnusa von Horna, koji se 2015. godine pojavio kao debitant sa nagrađivanim filmom „The Here After”, a ove godine bio je jedan od favorita festivala u Kanu, ali zbog pandemije nije održan.

Film tokom tri dana prati život fitnes motivatorke Silvije Zajc, koja na društvenim mrežama ima stotine hiljada pratilaca.

Bioskopska zabava čiju je redovnu distribuciju prekinula pandemija, „Hotel Beograd” (19.30h) takođe stiže pred publiku u Gračanici.

Nakon te razbibrige sledi „Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića, nezavisni mali film, koji je osvojio Grand pri Festivala autorskog filma, nakon čega niže priznanja na festivalima u Kijevu, Leskovcu, Pančevu, Kragujevcu, Nišu, Motovunu.

Poslednjeg dana je na programu crtani „Kućni patuljci: operacija kolačići”, ali i ostvarenje Stefana Komandareva, „Patrole”, rađen prema istinitoj priči, u osnovi razmatra savremeno bugarsko društvo sa svim trenutnim problemima i apsurdima.

Najnovija melodrama o odnosu oca i sina posle pet godina neviđanja „Vikend sa ćaletom” je imala premijeru nedavno u Beogradu, a delo Miroslava Momčilovića („Sedam i po”, „Čekaj me, ja sigurno neću doći”, „Smrt čoveka na Balkanu”, „Smrdljiva bajka” „Kad porastem biću Kengur”) već osvaja gledalište.

Na samom zatvaranju je socijalna drama „Otac”, Srdana Golubovića, čija je svetska premijera bila na ovogodišnjem festivalu u Berlinu na kom je osvojio dve nagrade.

KMMFF organizuju Evropski kulturni forum i Dom kulture „Gračanica”, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Cena ulaznica za filmove na festivalu je svega 100 dinara za sve projekcije.

Nakon prethodnih uspešnih izdanja, KMMFF nastavlja da radi na podizanju kulturne svesti i jačanju umetničke ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, koristeći film kao izražajno sredstvo dostupno širokom auditorijumu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još