• Početna>
  • Vesti>

Vučić govorio na panelu Foruma mladih lidera, učestvuju Zaev i Rama, Đukanović otkazao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da region može biti značajan faktor samo uz saradnju, jer samo zajednički mogu da se prevaziđu svi izazovi, uključujući i aktuelnu pandemiju.

Aleksandar Vučić je, u govoru na panelu u okviru 5. Regionalnog foruma mladih lidera na temu “Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti”, koji se održava onlajn, ukazao da je je očigledno da su sve naše zemlje suviše male i da samo kroz saradnju i povezivanje mogu postizati značajnije rezultate u privredi i izgradnji budućnosti.

Vučić: Samo uz saradnju region može biti snažniji

Vučić: Samo uz saradnju region može biti snažniji

Navodeći da to nije važno samo u oblasti ekonomije, ukazao da je neophodno sarađivati i u drugim oblastima, kao što je zdravstvo.

S tim u vezi podsetio je da je na poslednjem sastanku “malog Šengena” postignut dogovor o zdravstvenoj saradnji u borbi protiv kovida 19.

Vučić je izrazio nadu da će pre Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji biti postignut sporazum oko zdravstvene saradnje.

“Taj sporazum bi omogućio građanima Srbije, Albanije i Severne Makedonije da putuju bez PCR testa, verujući jedni zdravstvenim vlastima naših zemalja. Takođe to podrazumeva i pomoć jedni drugima, između ostalog, mogućnost da građani Severne Makedonije i Albanije koriste naše bolnice za lečenje. To sve bi nas učinilo mnogo snažnijim u ovoj borbi”, objasnio je Vučić.

Vučić je kazao da ta saradnja podrazumeva i razmenu medicinske opreme, i svega drugog što je potrebno u borbi protiv Kovid 19 i zaustavljanja širenja virusa.

Prema njegovim rečima to je inicijativa koja menja region.

Ukazao je da povezivanje, odnosno “mali Šengen” predviđa i podsticanje preduzetništva u regionu, pomoć u započinjanju biznisa, što je dobro za mlade.

Treba da sarađujemo i u oblasti obrazovanja, a već postoji saradnja u razvoju infrastrukture i trgovini, dodao je on.

“Sve je to dobro za mlade koji mogu da planiraju bolju budućnost, i budu deo ove velike inicijative”, rekao je Vučić.

Ako ne sarađujemo, dodaje, onda smo premali da delujemo kao faktor u regionu.

“Ako sarađujemo onda smo mnogo snažniji i možemo biti važan faktor i zanimljivi za investitore”, napomenuo je Vučić.

Region kao snažan pokretač budućeg rasta Evrope

Region Balkana mogao bi da bude jak pokretač budućeg ekonomskog rasta Evrope, poručio je Vučić i ukazao da svet tek čekaju promene u ekonomiji, nakon krize izazvane koronavirusom.

Vučić je ukazao da su narodi tri zemlje navikli da kukaju i kritikuju sve što se dešava u našem regionu, dok glorifikuju sve što dolazi spolja, iz EU, SAD, drugih zemalja.

“Uvek je sve što pripada njima bolje, nego ono što pripada nama, što dolazi iz našeg regiona”, primetio je Vučić i dodao da se to mora promeniti.

Istakao je da vidi region Balkana kao jakog pokretača budućeg evropskog privrednog rasta.

“Imamo odličnu mogućnost da to postignemo, mnogo bolju u nego neke EU zemlje”, ukazao je predsednik Srbije.

Vučić je ponovio da samo ako radimo zajedno, u regionu možemo da ostvarimo mnogo, da povežemo ekononije i da shvatimo da ćemo imati mnogo veću snagu koju ćemo moći da pokažemo drugima.

Iskoristiti sve prednosti 

Istakao je i da je zadovoljan postignutim ekonomskim rastom Srbije.

„Zadovoljni smo rastom BDP-a Srbije. Nadam se da će region imati najbolji rast BDP-a u celoj Evropi”, rekao je on.

Vučić je ukazao da bi trebalo i da iskoristimo sve prednosti koje imamo kao region, da nastupamo kao jedinstveno tržište.

“Nadam se da ćemo jednog dana biti u stanju da kreiramo zajednički ‘investicioni paket’, da nastupimo kao jedinstveno tržište, da budemo atrkativniji i privučemo investitore. Nema sumnje da bi to bilo dobro za nas”, rekao je Vučić.

Ukazao je da se tokom pandemije svet gotovo potpuno promenio i da se desilo nešto veoma čudno – koliko su zemlje napredovale za deset godina, toliko su sada izgubile za godinu dana.

“Sve se promenilo i tek će da bude promena u narednom periodu, jer koronavirus neće odustati. Biće ekonomskih izazova za sve. Ali, mi možemo da uradimo mnogo više nego drugi, potrebno nam je samopouzdanje, i snažan zajednički rad”, rekao je Vučić.

“Spremni smo da podržimo više naše partnere. To pokazuje da smatramo da napedak naših suseda znači i naš napredak”, naglasio je Vučić.

“Sve je u međusobnom poverenju” 

Upitan da li se može reći da se “mini Šengenom” naše zemlje pripremaju za EU, Vučić je kazao da su sve tri države na evropskom putu, a da su dogovorene četiri slobode osnova na kojima počiva Unija.

Ukazao je da u regionu postoji navika da je evropski put koristi kao izgovor za izbegavanje regionalne saradnje.

Međutim, naglašava neophodno je da se, i pored tog puta, radi na boljem životu, a najbolji način za pdosticanje ekonomije i političke saradnje su inicijative kooperacije kao što je “mini Šengen”.

“Ako sami zakucamo na vrata EU oni ne moraju da ih otvore, ali ako više nas zakuca onda je to drugačije”, naglasio je Vučić.

Upitan šta planira za predstojeći Berlinski samit u Sofiji Vučić je rekao da ne može ništa najaviti, jer najpre mora da sa predstavnicima Severne Makedonije i Albanije dogovori zajedničku platformu.

“Sve je u međusobnom poverenju. Mi predstavljamo nezavisne zemlje, a imajući u vidu da neki ambasadori misle da mogu da nam nametnu neke njihove ideje, mislim da treba najpre konsultovati susede, a tek posle druge”, rekao je on.

Vučić je na kraju mladima poručio da moraju da se bore, da rade snažno kako bi naše zemlje i ceo region učinili boljim.

Rama: Važni i mali koraci na svakodnevnom nivou

Predsednik Vlade Albanije Edi Rama izjavio je na panelu da bi vlade u regionu trebalo da ponude zajedničke fondove za saradnju mladih u raznim oblastima.

Rama: Važni i mali koraci na svakodnevnom nivou

Rama: Važni i mali koraci na svakodnevnom nivou

Rama je na onlajn panelu, na kome učestvuje u predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev, ocenio da je dobro što se takvi forumi održavaju onlajn zbog situacije sa kovidom19, kao i da se prvi put u našim životima vidi slabost celog demokratskog sveta.

“Najveće i najjače zemlje imaju problem sa pandemijom i ne mogu same da se izbore, što je prilično šokantna atmosfera”, rekao je Rama, navodeći da to još ističe potrebu saradnje malih zemalja kao što su zemlje u regionu.

Rama kaže su čak i velike sile članice EU u prvom talasu krize i panike požurile da zatvore svoje granice jedna prema drugoj i počele da razmišljaju na staromodan način kako da se izbore, da bi posle uvidele da to nije rešenje i počele da razgovaraju i sarađuju.

“Sa druge strane, mi smo manji i slabiji i zaista treba da se držimo zajedno”, naglasio je Rama, dodajući da zajednički stav treba da bude usmeren ne na međusobne razlike, već na zajedničke interese i ciljeve za buduće generacije.

Dodaje da je zato dobro što je pokrenuta regionalna inicijativa za saradnju kako bi zajednički napredovali pošto ima puno toga što može zajedno da se uradi na dobrobit svih.

“Zato treba da udružimo snage i budemo sigurni da smo jači zajedno”, poručio je Rama.

Izrazio je uverenje da će i Vučić i Zaev i drugi lideri u regionu biti spremni da se razmotri zajedno formiranje zajedničkih fondova za mlade i da bi to mogao da bude značajan doprinos vlada u regionu.

Ima puno oblasti u kojima mladi mogu da sarađuju i zajedno napreduju i to bi bio dobar korak za buduće generacije, naglasio je premijer Albanije.

“Nije stvar da radimo samo nešto monumentalno već su važni i mali koraci na svakodnevnom nivou koji će pobojšati život budućim generacijama”, poručio je Rama.

Učestvuju i Rama i Zaev, Đukanović otkazao učešće 

Onlajn panel na kojem govore politički lideri regiona, a koji se održava u okviru Regionalnog foruma mladih lidera na temu “Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnost”, počeo je oko 10 časova.

Na njemu učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, dok je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je između ostalih bio najavaljen, u poslednjem trenutku otkazao učešće.

Peti Regionalni forum mladih lidera počeo je u subotu, 31. oktobra, u Novom Sadu, a završava se danas.

Na forumu su učesnici imali priliku da tokom brojnih panela diskutuju o problemima sa kojima se svakodnevno susreću u državama iz kojih dolaze.

Tema ovogodišnjeg skupa je izazovi na putu ekonomskog povezivanja država Zapadnog Balkana.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još