• Početna>
  • Vesti>

Borelj pozvao Hag da odbije Tačijev zahtev za mandat Specijalnog suda

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepe Borelj podneo je Specijalnom sudu komentare na mandat Specijalnog suda, navodeći da se kosovski predsednik Hašim Tači nije konsultovao sa šefom EULEKS-a pre podnošenja zahteva, kao što zakon nalaže, prenosi Gazeta Ekspres.

Borelj je navodeći razloge za to, rekao da je ovaj zahtev neprihvatiljiv.

U pismu od 30. oktobra, Borelj se zahvalio vršiocu dužnosti šefa upravne jedinice Suda u specijalizovanim komorama u Hagu Siedu Riazu Haideru što se složio da produži rok za podnošenje komentara, do daljeg.

U pismu se, navodi Gazeta, pominje 14. april 2014. godine, kada su kosovski predsednik i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku razmenili pisma o mandatu EULEKS-a i uspostavljanju i funkcionisanju specijalizovanog suda.

U njemu se pominje da je u aprilu te godine Skupština Kosova glasala za razmenu ovih pisama kao međunarodnog sporazuma između Kosova i EU, sve dok 3. avgusta, godinu dana kasnije u Skupštini, Ustav nije izmenjen dodavanjem člana za specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo.

U tačkama koje je izneo Borelj kaže da tačno član 162. precizira da će se mandat Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalizovanog tužioca nastaviti do obaveštavanja o kraju mandata, što se radi u skladu sa zakonom i uz konsultacije sa Vladom.

Dalje, prenosi Gazeta, kaže se da promena koju je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, znači da treba izbrisati dva paragrafa člana 162 Ustava, 13 i 14 koji kaže da će se mandat nastaviti do novog obaveštenja Saveta Evrope, uz konsultacije sa Vladom Kosova.

Borelj takođe pominje razmenu pisama, gde su se strane saglasile da će se svaka dodatna radnja ili opredeljenje za olakšavanje rada EULEKS-a, uključujući konsultacije o procesu promene zakona, obavljati u koordinaciji i u skladu sa zakonodavstvom Ustava Kosova.

Iz Brisela kažu da se uprkos tome nije dogodio nikakav savet ili sastanak sa šefom misije EULEKS-a na Kosovu pre nego što je Tači predložio amandman predsedniku Skupštine. Iz tog razloga, Borelj kaže da je ovaj Tačijev zahtev neprihvatljiv iz razloga koje pominje u pismu.

Zvanični Brisel poslao je komentare Specijalnom sudu na zahtev Kosova u vezi sa izmenom Ustava za produženje mandata Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

Ovaj zahtev je podnet nakon Tačijevog predloga u kojem je zatražio izmenu člana amandmana, koji navodi da će mandat ove institucije trajati pet godina.

Prema Tačijevom predlogu, mandat specijalizovanih veća i kancelarije specijalizovanog tužioca „trajaće sve dok Savet Evropske unije, uz konsultacije sa Vladom Republike Kosovo, ne saopšti kraj mandata“.

Nakon nominacije za premijera, predsednik Skupštine Vjosa Osmani poslao je pismo Ekaterini Trendafilovoj, predsedavajućoj specijalizovanim komorama i specijalizovanom tužilaštvu sa sedištem u Hagu u kojem je zatražila razmatranje da predložene izmene ne umanjuju prava i slobode utvrđene u poglavlju II Ustava o osnovnim pravima i slobodama.

Prema članu 144 Ustava, ustavni amandmani se odobravaju sa 2/3 glasova poslanika Skupštine Kosova.

Glasanje se vrši nakon što se predsednik Skupštine obrati Ustavu da bi unapred ocenio predložene promene.

Izvor: Kosovo online / Gazeta ekspres

Comments

Pročitaj još