• Početna>
  • Vesti>

Jablanović: Nema uslova za fer izbore; SL: Četiri kandidata su dokaz demokratije

Lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović izjavio je juče za Radio Slobodna Evropa da ova partija neće imati svog kandidata na predstojećim izborima za gradonačelnika Opštine Severna MItrovica jer kako je rekao ” ne postoje uslovi za fer i korektne izbore. On je dodao da neko mora da garantuje bezbednostučesnicima izbora, navodeći da je u prošlosti “bilo pretnji i zastrašivanja”.

Reagujući na ovu izjavu Jablanovića, iz Srpske liste su poručili da je demantuje činjenica, da će se na izborni dan, za poziciju gradonačelnika nadmetati četiri kandidata.

“Srpska lista kao najveća i jedina istinska politička organizacija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i ovog puta je na izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica kandidovala kvalitetnog, odgovornog i sposobnog kandidata koji će svoj rad, kao deo tima Srpske liste, podrediti interesima građana” stoji u saopštenju koje je danas javnosti uputila Srpska lista.

Iz Srpske liste izražavaju zadovoljstvo što se na ovim izborima kandidovalo 4 kandidata, jer smatraju da to “najbolje demantuje laži Jablanovića o nedostatku demokratije i političkog pluralizma.”

“Ako znamo da je Srpska lista pre svega godinu dana, na vanrednim parlamentarnim izborima, na teritoriji Kosova i Metohije osvojila 53861 glas, a porodična partija Jablanović 816 glasova, a u opštini Severna Mitrovica Srpska lista 7444 glasa a Jablanović svega 63 glasa, lako je zaključiti da su Jablanovići odlukom da ne učestvuju na izborima u opštini Severna Mitrovica u stvari sebe spasili još jednog političkog debakla. Šta više, njihovo učešće na izborima je čisto proceduralno pitanje pošto je za kandidaturu gradonačelnika potrebno 100 potpisa građana Severne Mitrovice, daleko više od broja glasova koje je Jablanovićeva porodična partija osvojila, onda je i logično zašto Jablanovići nisu deo ovog izbornog procesa” navodi se u saopštenju.

U jednom se, kažu, slažu sa Jablanovićem.

“Ipak, priznajemo da se slažemo sa izjavom gospodina Jablanovića da institucije moraju sudske procese što pre sprovesti do kraja, posebno u slučaju Dragana Jablanovića, oca Aleksandra Jablanovića protiv koga se vodi postupak za zloupotrebu sredstava. Nerazumno je da ljudi takve biografije imaju moralnog prava da drže lekcije o poštenju, moralu ili demokratiji. Kako god, Srpska lista će bez obzira na naručene napade nastaviti da bude stožer oko koga će se okupljati naš narod kako bi zaštitio svoje kolektivna prava” stoji na kraju teksta.

Izvor: RSE, Saopštenje SL

Comments

Pročitaj još