• Početna>
  • Vesti>

CIK još uvek nema uputstva Nacionalnog instituta za javno zdravlje za izbore u dve opštine

Centralna izborna komisija (CIK) još uvek nije dobila uputstva od zdravstvenih ustanova u vezi sa merama koje treba da preduzmu za izborni proces u Severnoj Mitrovici i Podujevu, javlja večeras Koha.

Prema rečima portparola CIK Valjmira Eljezija ova institucija čeka odgovor Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

“Prema uredbama predsednika Republike Kosovo, naloženo nam je da se organizacija i održavanje izbora vrši u koordinaciji sa relevantnim institucijama u skladu sa Zakonom o borbi protiv pandemije kovid-19. S tim u vezi, CIK je zatražila od Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova uputstva i savete o merama koje treba preduzeti u organizaciji ovih izbora i čekamo njihove odgovore”, rekao je Eljezi.

Takođe, CIK je na poslednja dva sastanka raspravljao kako bi omogućio glasanje svim građanima sa pravom glasa, koji mogu biti zaraženi i shodno tome neće moći da odu na svoje biračko mesto, jer moraju biti izolovani, rekao je Eljezi.

U vezi sa uputstvima, Koha je poslala pitanja Nacionalnom institute za javno zdravlje, ali nisu dobili odgovor.

S druge strane, očekuje se da CIK donese odluku sledeće nedelje u vezi sa sertifikacijom kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice.

Jedan od njih je Erden Atić, koji se nada da će institucije preduzeti neophodne mere kako nebi došlo do odlaganja izbora u ovoj opštini.

“Mislim da je ovo izazov i za vladu i za Ministarstvo zdravlja i za sve relevantne institucije, ponavljam da se nadam da neće biti odlaganja i nadam se da postoje mehanizmi koji mogu predvideti rizik da kovid ne bude razlog za otkazivanje”, rekao je Atić.

Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice ispred DPK Fljorent Azemi, takođe se nada da će  institucije pravilno upravljati situacijom.

“Verujem da su oni kompetentni i da će upravljati ovom situacijom. Da li je potrebno odložiti ih, ne zavisi od nas. Mi ćemo poštovati svaku odluku”, rekao je Azemi.

Izbori u Severnoj Mitrovici i Podujevu biće održani 29. novembra.

Gradonačelnik Podujeva trebalo je da bude izabran 15. marta. Dan pre održavanja izbora, zbog pandemijske situacije, odloženi su izbori u ovoj opštini.

Izvor: Kosovo Online Koha ditore

Foto: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još