Petković: Hoti nastavlja da obmanjuje javnost pogrešno interpretirajući sporazume iz Brisela

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da Avdulah Hoti nastavlja da obmanjuje javnost pogrešno interpretirajući sporazume iz Brisela i izmišljajući administrativne prepreke za realizaciju dogovora o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

“Nijedan od briselskih dogovora nema nikakve veze sa pitanjem statusa naše južne pokrajine, niti proces normalizacije odnosa ima ikakve veze sa ishodom dijaloga koji Hoti priželjkuje, a koji je samo plod njegove mašte.” navodi Petković u svom saopštenju.

Normalizacija odnosa je upravo proces kojim međusobne nesuglasice treba da budu otklonjene van konteksta separatističkih težnji albanske političke elite u Prištini, dodaje se u saopštenju.

“Hoti ne govori istinu kada opravdava činjenicu da Priština sedam i po godina ne ispunjava svoje obaveze krijući se iza odluke takozvanog kosovskog ustavnog suda, jer niti je sudu postavljeno pitanje u skladu sa briselskim dogovorima, niti se on izjasnio o temi o kojoj je prema preuzetim obavezama Prištine trebalo da se izjasni.” ističe Petković.

“Prema dokumentu koji nosi naziv „Asocijacija/Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu – opšti principi/glavni elementi“, Priština je trebalo da svom ustavnom sudu prosledi uredbu kojim se konstatuje poseban karakter ZSO, a ne sam sporazum ili Statut ZSO.” dodaje se.

“Takođe, u tački 21. Opštih principa jasno piše da će Statut ZSO biti potvrđen uredbom, koju će Priština poslati svom ustavnom sudu. Hoti dakle ne zna, ili se pravi da ne zna, osnovne elemente briselskog dijaloga i sporazuma dogovorenih uz posredovanje EU.” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments