“Kad se spoje tehnologija i umetnost”

Virtuelna izložba slika, grafika i skulptura Nikosa Arvanitidisa i Aleksandra Glibetića predstavljena je u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus”.

Ovo je prva izložba vituelnog karaktera koja je predstavljena mitrovačkoj publici, a izlagači navode da je cilj izložbe prikazati i približiti samu tehnologiju ljubiteljima umetnosti kao i radove koji su nastali u prethodnom periodu.

Posetioci su imali priliku da uz pomoć virtuelnih naočara i palice za upravljanje, iz neposredne blizine upoznaju radove izlagača.

Vanredni profesor grafike na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici Nikos Arvanitidis ističe da je sama ideja vituelne izložbe nastala pre 2 godine, na obeležavanju “Noći muzeja” u galeriji Fakulteta umetnosti.

“Mi smo takoreći ovde uradili “rimejk” izložbe, na kojoj su izloženi naši radovi, fotografije realnih grafika i slika. Fotografije su naknadno ubačene u virutelni prostor, koji je napravljen uz pomoć softverskog programa. Sve je napravljeno u takozvanom “Game engine-u”, koji pravi vituelni prostor i kod kojeg se stvara utisak da su fotografije i slike itekako realne i stvarne.” rekao je Arvanitidis.

Glavna karakteristika ovakve vituelne izložbe jeste prezentovanje skulptura, koje su napravljene u programima za 3D modelovanje na računaru, dodaje Arvanitidis.

“Ove skulpture ne postoje u realnom svetu već samo u digitalnom, tako da je na neki način ovo virutelno okruženje jedini način da se skulpture sagledaju sa svih strana, kao da su realne. To je na neki način njihovo prirodno okruženje.” kaže Arvanitidis.

Aleksandar Glibetić apsolvent master studija na Fakultetu umetnosti kaže da je ovakav vid izložbe skoro pa savršen za izlaganje skulptura, koje uopšte ne postoje u realnosti.

“Na izložbi predstavljeni radovi koji su rađeni u 3D softveru i nisu prezentovani u stvarnosti, što je idealno za takvu vrstu izložbe, kao što su skulpture i par slika. Ostale fotografije stvarnih slika su postavljene u virtuelnu galeriju.Ideja potiče od profesora Nikosa Arvanitidisa, jer je i on sam radio doktorat na tu temu. Ja sam radio skulpture koje su bile u virtuelnom prostoru i koje su rađene u 3D softverima i izvezene kao 3D objekti. Najlakše ih je bilo prikazati u virutelnom prostoru a dalje i na 3D štampaču.” rekao je Glibetić.

Projekat nije napravljen sa ciljem da se klasični galerijski prostor kao mesto prezentacije umetničkih dela zameni virtuenim prostorom, već da se istraže i prezentuju mogućnosti njihovog koherentnog odnosa u kojem bi se virtuelni i realni fizički prostor prožimali i nadopunjavali, koegzistirajući kao celina.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još