• Početna>
  • Vesti>

Gujon: Obnovili smo tri škole južno od Ibra, uskoro farma u Gračanici

Tri osnovne škole u srpskim enklavama na Kosovu nedavno su renovirane iz donacije koju je obezbedila humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo”, čiji je osnivač francuski humanitarac Arno Gujon, prenosi Tanjug.

Za rekonstrukciju škola u tri sela južno od Ibra – Šilovu, Prekovcu i Globočici obezbeđeno je 100.000 evra, što je utrošeno za rekonstrukciju krova, uvođenje grejanja i vode.

Gujon kaže za Tanjug da je u planu renoviranje još tri škole i primećuje da u većini škola u srpskim sredinama na Kosovu decenijama nije ulagano.

“Ako mi ne ulažemo, neće niko, osećamo da je to naša obaveza. Iako svojim humanitarnim radom ne možemo da promenimo celokupnu situaciju na KiM, možemo život dece tako što ćemo renovirati škole”, rekao je Gujon.

Govoreći o radu organizacije “Solidarnost za Kosovo” tokom epidemije virusa korona, Gujon je rekao da su imali poteškoće u martu, aprilu i maju kada je, kaže, bilo znatno manje donacija.

“Onda smo se obratili našim donatorima u Francuskoj i srpskoj dijaspori koji su se odazvali našim apelima, tako da smo nastavili projekte u oblasti poljoprivrede i stočarstva, kao što su izgradnja farmi, postavljanje plastenika, nabavka mašina, a koje inače realizujemo na proleće, a baš tada se desila korona”, rekao je Gujon.

Dodao je i da pomoć narodnim kuhinjama na Kosovu koje vodi organizacija “Majka devet Jugovića”, nije izostala u vreme epidemije, kao i da će u naredne dve-tri nedelje biti završena farma za krave muzare u Gračanici.

“To je važno za ljude koji će biti zaposleni na farmi, ali i za narodne kuhinje koje će koristiti mleko i sir”, rekao je Gujon.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments

Pročitaj još