Optužnica protiv Tačija zasad ostaje poverljiva

Optužnica protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i drugih koji se terete za ratne zločine, zasad ostaje poverljiva, rečeno je Danasu u Specijalizovanim većima u Hagu.

Dok se optužnica ne objavi, ona ostaje poverljiva, zajedno sa postupcima koji se tiču preispitivanja te optužnice. Pretpretresni sudija može da naredi privremeno neotkrivanje potvrđene optužnice iz bezbednosnih razloga ili da bi izbegao ometanje postupka. U svakom slučaju, ukoliko optužnica bude potvrđena biće objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred sudom – kaže za Danas Angela Grip, portparolka Specijalizovanih veća Kosova.

Iako je prošao rok od šest meseci za zvanično objavljivanje optužnice protiv Tačija, nekadašnjeg predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija i drugih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, pretpretresni sudija može da taj rok produži i do januara 2021. godine ukoliko zatraži dodatne dokumente i dokaze.

Podsetimo, Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu je 24. aprila, Specijalizovanom veću podnelo na ispitivanje optužnicu kojom se Tači i drugi terete ratne zločine, uključujući ubistva, progone i mučenje.

U optužnici, za koju je javnost saznala u junu, navodi da se se oni sumnjiče za skoro 100 ubistava.

„Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici“, saopšteno je iz haškog tužilaštva.

Tači, koji je u međuvremenu bio na ispitivanju u Hagu, ranije je izjavio da će u slučaju potvrđivanja optužnice podneti ostavku. Inače, glavni tužilac tzv. Specijalnog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio Tači, predstavljaju pokušaj da se „okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje“ tog suda.

Smit je od veća Ustavnog suda Kosova u Hagu, zatražio da predlog Tačijevih amandmana proglasi neustavnim i da potvrdi da Ustav u sadašnjem obliku već adekvatno reguliše mandat tog haškog suda.

O predlogu Tačijevih amandmana, izjasniće se i šef evropske diplomatije Žozep Borel i šef Euleksa Lars Gunar Vigemark.

Izvor Danas

Comments