• Početna>
  • Vesti>

Tribina “Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana-tradicija za održivu budućnost” u Domu kulture Gračanica

Dom kulture “Gračanica” organizuje tribinu “Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“ u okviru projekta „Izolovane sredine – stvaranje, strah i kultura kao sloboda“.

Proslava Đurena, koja se prema datumu održavanja poklapa sa praznovanjem pravoslavnog Đurđevdana, jedan je od glavnih elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Goranaca u Prizrenskoj Gori. Reč je o događaju karakterističnom po kolektivnim svetkovinama praćenim muzikom i igrom, koje se u toku nekoliko dana organizuju u više goranskih sela.

O proslavi Đurđevdana (Đurena) i njegovom značaju sa aspekta uloge u očuvanju identiteta i kontinuiteta goranske zajednice na području Gore govoriće: dr Aleksandar Pavlović, naučni saradnik u Institutu za srpsku kulturu i predstavnice goranske zajednice Sejdefa Isaković i Muradija Pepić.

Broj posetilaca biće ograničen a na ulazu u Dom kulture biće merena temperatura i vršiće se dezinfekcija.

Naša publika moći će predavanje da prati i uživo preko Fejsbuk stranice Doma kulture i preko jutjub kanala.

Projekat „Izolovane sredine – stvaranje, strah i kultura kao sloboda“ se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Tribina će biti održana u sredu 28. oktobra 2020. godine sa početkom u 13 časova.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još