• Početna>
  • Vesti>

Humanitarni bazar žena sa Kosova danas u Beogradu, pomoć za malog Vuksana

Humanitarni bazar, koji je grupa žena volontera nedavno organizovala na četiri lokacije na Kosovu, u Severnoj Mitrovici, Gračanici, Štrpcu i Zubinom Potoku, za dečaka Vuksana Zdravkovića, kome je konstantovana spinalna mišićna atrofija tip 2, biće održan danas i u Beogradu.

Ekipa žena volontera koja radi te Humanitarne bazare, a kojih ima ih oko 40, samoinicijativno se okupila samo sa ciljem da se deci pomogne, navodi se u saopštenju organizatora Humanitarnog bazara.

Danas od 10-16 časova očekuje se Humanitarni bazar za Vuksana Zdravkovića u Tašmajdanskom parku (na platou ispred Crkve Svetog Marka) u Beogradu, dodaje se u saopštenju.

Vuksan Zdravković je rođen kao zdravo dete i normalno se razvijao do šestog meseca. Međutim, nakon pregleda kod fizijatra, roditelji dobijaju mišljenje da Vuksan ima usporen motorni razvoj i daljom analizom konstantovana je spinalna mišićna atrofija, tip 2.

To je inače retka i progresivna neuromišićna bolest, koja se manifestuje postepenom, ali progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, gutanje, varenje hrane, disanje…

Vuksan je sa svojih osamnaest meseci počeo da prima terapiju Spinraza i ide na fizikalnu terapiju.

Neophodna su mu sredstva za kupovinu medicinskih pomagala, nastavak fizikalnih terapija, hidroterapija, radnih terapija, banjskog lečenja, kao i za medikamente i suplemente.

Izvor: Kosovo Online/RKM

Comments

Pročitaj još