Petković sa ambasadorom Indije o dijalogu Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Indije u Republici Srbiji Subratom Batačardžijem, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je sagovornika informisao o toku dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da naša strana ostaje dosledno opredeljena za mirno i političko rešavanje otvorenih pitanja.

Podsetivši da Priština sedam i po godina izbegava da u delo sprovede ključni element Prvog briselskog sporazuma i omogući formiranje Zajednice srpskih opština, Petković je objasnio da se bez punog sprovođenja dogovorenog, u dijalogu ne može postići bilo kakav suštinski napredak, dodaje se u saopštenju.

Petković je istakao da je za stabilnost regiona i ekonomski napredak Srbije veoma važno da dijalog postoji, ali da je očigledno da Priština nije naročito zainteresovana da on zaista i urodi plodom.

Petković je još jednom zahvalio ambasadoru Batačardžiju na doslednoj podršci koju Indija pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, istakavši da je ta podrška od ključne važnosti u borbi za zaštitu srpskih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji.

Petković je izrazio očekivanje da će Srbija i Indija nastaviti da sarađuju u okviru Ujedinjenih nacija na zaštiti međunarodnog prava i promovisanju multilateralizma, kao i na zaštiti uloge UNMIK-a, kao najobjektivnijeg međunarodnog činioca na Kosovu i Metohiji, čiji su izveštaji nezamenjivo svedočanstvo o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, zaključuje se u saopštenjue Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments