• Početna>
  • Vesti>

Krizni štab – bez pooštravanja mera, rigorozno poštovati postojeće

Beograd, 9. jula 2020.- Sednica Kriznog staba, na kojoj se ocekuju odluke o novim merama kako bi se usporilo sirenje virusa korona. FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 37.120 osoba, a zabeležen je 781 smrtni slučaj, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Imunolog dr Srđa Janković rekao je nakon sednice Kriznog štaba da se ne uvode nove mere, već da postojeće moraju da se sprovode rigorozno i dosledno. 

Janković je naveo da za sada neće biti uveden obavezan pi-si-ar test za ulazak u Srbiju i da nema potrebe da škole pređu na onlajn nastavu.

Ocenjuje epidemiološku situaciju kao preteću i nada se, navodi, da će ona moći da se zaustavi poštovanjem mera. 

Prema njegovim rečima, Krizni štab je doneo odluku da se uvedu brzi antigenski testovi, tamo gde je odgovarajući indikovani test.

Na Infektivnoj klinici u Novom Pazaru trenutno je sedam pacijenata koji boluju od kovida 19, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i dodaje da se povećava broj pacijenata u kovid ambulantama.

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 75 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 38. Uzorkovana je krv kod 62 pacijenta i sačinjena 42 RTG pluća. Takođe, urađeno je 18 pi-si-ar i 50 brzih testova, a dijagnostikovana bronhopneumonija kod devet pacijenata.

Od nešto više od 8.000 studenata koji su trenutno u studentskim domovima u Berogradu, četvoro je pozitivno na koronavirus, izjavio je direktor Studentskog centra “Beograd” Goran Minić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još